Чи можуть родичі загиблих або зниклих безвісти виїхати за кордон — подробиці

Під час воєнного стану виїзд за кордон для військовозобов’язаних чоловіків віком 18-60 років заборонений, проте є кілька винятків.

Про це повідомила Державна прикордонна служба України.

Одним з таких винятків є категорія людей, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Також за кордон можуть виїжджати родичі людей, які загинули або зникли безвісти, захищаючи Україну під час російського вторгнення на Сході, та повномасштабної війни (йдеться про Збройні Сили України, Нацгвардію, Службу безпеки України, поліцію, прикордонників тощо).

Військовий експерт розповів про дрони, які завдавали ударів по російських авіабазах

“Статтею 23 Закону “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” визначено категорію військовозобов’язаних громадян, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Водночас приписи статті 23 не регулюють питання перетину державного кордону”, – кажуть у ДПСУ.

Тому Кабінет Міністрів вніс зміни до правил перетину державного кордону, що визначають категорію чоловіків у віці 18-60 років, які можуть перетинати кордон під час воєнного стану.

Згідно з доповненнями, прийнятими 29 липня, призову на військову службу не підлягають “жінки і чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, дочка, батько, мати, дідусь, бабуся, рідний брат або сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів щодо забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ в Донецькій і Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану”.

Українські бійці показали звільнення двох населених пунктів у Харківській області (Відео)

Ці громадяни можуть перетинати кордон під час воєнного стану.

Для виїзду необхідно надати:

  • документи, що підтверджують сімейні зв’язки зі зниклою або загиблою людиною;
  • інформацію про факт загибелі або зникнення безвісти.

Коментарі