COVID-сертифікат про одужання додадуть у “Дію”, але є нюанси

Українці, починаючи з наступного тижня листопада 2021 року, зможуть отримати електронний сертифікат про одужання від коронавірусу. Доступ до нього буде відкритий для громадян України, які не вакцинувалися, і встигли перехворіти на COVID-19, повідомили в Міністерстві охорони здоров’я.

Документ буде дійсний протягом 90 діб з моменту отримання. Сертифікат має два типи – внутрішній, для використання в межах України, та міжнародний, встановленого зразка для виїзду за кордон і застосування в інших країнах.

Однак є деякий набір нюансів, які ускладнять отримання і використання цього сертифіката.

Не зробили щеплення: у Мелітополі перестали ходити маршрутки

Перше – через 90 днів сертифікат втратить чинність і все одно знадобиться документ про вакцинацію. Зробити щеплення можна через 28 днів після того, як офіційно одужав від коронавірусу.

Друге – отримати сертифікат зможуть не всі хворі.

“Сертифікат про одужання буде формуватися тільки для тих, у кого лікар встановив діагноз COVID-19 з моменту запуску функціоналу нового сертифіката і надалі. Документ не згенерується, якщо ваш діагноз COVID-19 був встановлений до появи нового типу сертифіката, тобто у 2020 році або раніше у 2021 році” – йдеться в повідомленні МОЗ.

У Чернігові підробляли ПЛР-тести та COVID-сертифікати

Третє – обов’язковою умовою для генерації сертифіката в додатку є медичний запис лікаря про перенесене захворювання. Він автоматично вноситься до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ). Це означає, що українці, які отримали позитивний ПЛР-тест, але після цього не зверталися до лікаря, також не зможуть отримати електронний сертифікат.

Нагадаємо, поліція перевірятиме COVID-сертифікати за QR-кодом з програми “Дія” або з паперового документа. Загалом створили близько 900 бригад для контролю епідбезпеки.

Коментарі