Експерти пояснили, навіщо РФ запускає над Україною повітряні кулі і в чому їх небезпека

Аеростати – це штатний засіб у розпорядженні російських військових ще з часів холодної війни. Такий засіб використовували ще діди цих окупантів, які зараз воюють проти України. На жаль, ці аеростати можуть нести не тільки радіолокаційні відбивачі, вони мають ще можливість нести або розвідувальну апаратуру, або малі агітаційні авіабомби. Як розповів військовий експерт Defence Express Іван Киричевський в ефірі телеканалу “Еспресо”, агітаційна авіабомба має скидати листівки, але росіяни можуть прикріпити туди якусь малу авіабомбу.

Наша ППО готова: Череватий відповів на інформацію від Financial Times про стягування Росією авіації до кордонів України

Речник Командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону «Єдині новини» пояснив, що РФ використовує повітряні аеростати, щоб привернути увагу українських військ ППО, а також як хибну ціль, щоб виснажувати наших захисників.

“Звичайні кулі в діаметрі до півтора метра запускаються у повітря. На шнурку прикріплений кутовий відбивач разом з РЕБ-передавачем. Кулі рухаються повітряними потоками і потрапляють не тільки на територію України. Наприклад, вчора через об’єкт у повітрі, в Республіці Молдова тимчасово закривали повітряний простір. Мета цих запусків – відволікти увагу наших засобів протиповітряної оборони. Противник хоче, щоб на ці кулі, відбивачі, які нічого не коштують, ми витрачали свої сили та засоби, зокрема зенітних ракетних військ, які захищають об’єкти критичної інфраструктури”, – сказав Юрій Ігнат.

Радіотехнічні війська несуть чергування 24/7. Вони «бачать» ці аеростати над всією територією України, а також за її межами.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі