Галич засипало чорним снігом: жителі звинуватили Бурштинську ТЕС

У місті Галич, що на Прикарпатті, вулиці засипало чорним снігом. Люди звинувачують у всьому сусіднє підприємство — Бурштинську ТЕС, на якій нещодавно стався вибух із загибеллю співробітника. Причому це далеко не перший випадок випадання “кольорових опадів”, повідомляє ТСН.

У Львові вибухнув газ у багатоповерхівці, є поранені

Галичани звикли до різнокольорових опадів, але це, на їхню думку, вже перебір — на вулицях стояв смог, а дихати було неможливо. Місцеві впевнені, що вся справа саме в ТЕС. Городяни кажуть, що час від часу на ТЕС вимикають фільтри й тоді сажа з труб йде в атмосферу та осідає на прилеглих територіях.

“Так фільтри нові, років 10 тому поставлені. Їх відключають просто, тому що дуже багато електроенергії беруть. Зона розсіювання: 1 м висоти труби – це км території. Тобто 260 м труба – 260 км йде розсів. А основне, більш важкі частини, йдуть сюди”, — розповів виданню Колишній співробітник ТЕС.

У центрі Львова активісти та музиканти побилися через російські пісні з матом (Відео)

Запит від видання на підприємстві проігнорували. Відреагували тільки на офіційній сторінці — стандартно, що “все в нормі, все працює”.

“Брудний сніг, як на території ОТГ, так і поза нею може виникати й від опалення твердим паливом (вугілля, деревина, палети) котелень, заводів та інших будівель, що також функціонують в межах регіону”, — значиться в заяві.

У Харкові ТЕЦ-5 залишила понад 400 будинків без гарячої води

Городяни не здивовані, оскільки війна за екологію з Бурштинської ТЕС зі змінним успіхом йде вже два роки. Екологічний фонд виділив гроші на дослідження, дослідження провели, результат виявився шокуючим, але — віз і нині там.

“Київський інститут Кунєєва брав 17 проб води навколо Бурштинського водосховища. Виявилося, що тільки у двох немає у воді стибію. Це важкий метал. Вода виявляється непитьевой у всіх колодязях, крім двох. Перевищення 3,5 раза по воді”, — розповіли екологи.

Цього разу жителі планують йти до кінця та погрожують акціями протесту, якщо ТЕС не знизить шкідливі викиди. Чи відреагують на самому підприємстві – поки не зрозуміло.

Нагадаємо, 29 листопада на Бурштинській ТЕС сталася аварія на сьомому енергоблоці. За попередніми даними, через розрив екранної труби діаметром 60 мм на котлі стався викид гарячої пароводяної суміші та газів з топки котла. Двоє працівників співробітників Бурштинської ТЕС і двоє працівників “Галременерго” отримали опіки, одна людина пізніше померла.

Коментарі