Каховську ГЕС підірвала ворожа диверсійна група, — перехоплення СБУ

У розмові, яку СБУ вдалося перехопити, окупанти підтверджують, що саме їхня диверсійна група підірвала дамбу Каховської ГЕС на півдні України. Цей акт техногенної катастрофи був задуманий як знаряддя шантажу відносно України.

“Там не они (українська сторона, – прим.) долбанули. Там наша диверсионная группа. Они хотели типа этой дамбой пугать. Пошло не по плану, а больше, чем они планировали”, — розповідає російський військовий в розмові.

Окупант також описує наслідки цієї катастрофи, які російська сторона намагається замовчувати: підвищення рівня води, затоплення територій та руйнування.

Президент України оглянув наслідки підтоплення Головної насосної станції на річці Інгулець (Відео)

Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження щодо воєнного злочину, яке стосується підриву Каховської ГЕС.

“Підірвавши греблю Каховської ГЕС, російська федерація остаточно довела, що є загрозою для всього цивілізованого світу. Адже лише справжня держава-терорист може влаштувати техногенну й екологічну катастрофу такого рівня. І вона обов’язково за це відповість – і на полі бою, і в міжнародних судах. Наше завдання – притягнути до відповідальності не лише верхівку путінського режиму, але й рядових виконавців злочинів”, — підкреслив Голова СБУ Василь Малюк.

Розслідування порушено за двома статтями Кримінального кодексу — стаття 438 (порушення законів та звичаїв війни) та стаття 441 (екоцид).

Коментарі