Катастрофа Каховської ГЕС: заступник генсека ООН застерігає про далекосяжні наслідки

Мартін Гріффітс, заступник генсека ООН з гуманітарних питань, повідомив про масштаби катастрофи, що сталася після підриву греблі Каховської ГЕС. Повна картина масштабів руйнації та збитків стануть зрозумілі найближчим днями, проте вже зараз очевидно, що ця катастрофа матиме серйозні наслідки для тисяч людей.

За словами Гріффітса, наразі під водою перебувають щонайменше 40 населених пунктів, але кількість постраждалих міст і сіл продовжує зростати. Також велика тривога стосується районів, які зараз перебувають під контролем російських військ, оскільки рф не надає доступу для гуманітарних місій.

ООН разом з гуманітарними організаціями вживають негайних заходів для надання допомоги понад 16 тисячам постраждалих осіб. Зокрема, забезпечується населення питною водою, надається фінансова допомога та психосоціальна підтримка. В райони, що зазнали зруйнувань, будуть доставлені електрогенератори, обладнання для очищення води та засоби транспорту для її перевезення, повідомив Гріффітс.

16 000 постраждалих після підтоплення Каховської ГЕС в результаті російської агресії

Також багатопрофільні мобільні бригади розташовані на залізничних та автобусних станціях по всій Херсонській області, щоб надавати допомогу тим, хто потребує евакуації.

Гріффітс наголосив на тому, що зруйнована гребля відігравала важливу роль у забезпеченні водою сільськогосподарських земель на півдні Херсонщини та Криму.

“Тривала повінь порушить сільськогосподарську діяльність, завдасть шкоди тваринництву й рибальству та спричинить широкомасштабні довгострокові наслідки. Це серйозний удар по сектору виробництва продуктів харчування”, — підкреслив Гріффітс.

Заступник генсека також висловив занепокоєння щодо того, що вода переміщує міни та інші вибухонебезпечні предмети.

Крім того, заступник генсека ООН додав, що руйнування греблі може негативно позначитися на виробництві електроенергії, а будь-яке неконтрольоване зниження рівня води у водосховищі може негативно позначитися на безпеці Запорізької АЕС.

Коментарі