“Очільник” Запорізької АЕС підозрюється у пособництві державі-агресору

СБУ повідомила про підозру у співпраці з ворожими пособниками “очільнику” Запорізької АЕС Юрію Чернічуку, який раніше був заступником головного інженера.

Чернічук добровільно запропонував свою допомогу ворогу в війні проти України.

Після захоплення Запорізької АЕС Чернічук згодився очолити створену на її базі фальшиву “експлуатуючу організацію АЕС”, яка фактично підпорядковується “Росатому”. На цій посаді він змушує українських атомників підписувати контракти з цією фіктивною установою та сприяє підключенню електростанції до енергосистеми РФ.

Крім того, Чернічук був присутній як “гість” на російських пропагандистських телеканалах, де він заперечував факти російських обстрілів української АЕС.

Харків’янину пред’явлено обвинувачення за поширення проросійської пропаганди

Також зафіксовано злочинну діяльність російського блогера Артемія Лебедєва, який в червні 2022 року незаконно потрапив на територію Запорізької атомної електростанції. Він зняв замовний репортаж для кремлівських медіаресурсів про захоплення енергетичного об’єкта та “розганяв” його через свою півмільйонну аудиторію у соцмережах.

Крім того, СБУ розкрила співпрацю з ворогом колишнього заступника начальника загону відомчої воєнізованої охорони Запорізької АЕС, який передав окупантам матеріальні цінності підрозділу.

Слідчі Служби безпеки України після зібрання доказів повідомили всім фігурантам про підозру за порушення Кримінального кодексу України:

  • псевдоочільнику АЕС – ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору);
  • блогеру – ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників);
  • колишньому заступнику начальника загону відомчої воєнізованої охорони – ч. 1 ст. 111-2 та ч. 3 ст. 436-2.

Наразі зловмисники перебувають на тимчасово захопленій частині нашої держави.

Тривають комплексні заходи для їх притягнення до відповідальності.

Коментарі