Підвищення пенсій в Україні з 1 грудня – кому платитимуть більше

Українські пенсіонери з 1 грудня 2021 року отримуватимуть підвищені виплати. Це пов’язано з тим, що в країні збільшується сума прожиткового мінімуму, повідомляють Факти ICTV.

Посадовці привласнили п’ять мільйонів гривень пенсійних виплат – СБУ

Оскільки з 1 грудня мінімальна зарплата зросте до 6500 грн, то підвищиться і прожитковий мінімум, а до нього прив’язані розміри максимальної та мінімальної пенсії. Мінімальна пенсія зросте з 1854 до 1934 грн (+80 грн) – це та пенсія, яка є мінімальною за віком і призначається при наявності необхідного стажу (35 років у чоловіків, 30 років у жінок). Максимальна пенсія зросте з 18540 до 19340 грн (+800 грн).

Отримувати більше грошей будуть і непрацюючі пенсіонери віку 65+за умови наявності необхідного стажу – для них пенсія зросте з 2 400 грн до 2 600 грн (+200 грн).

Які ще виплати та доплати до пенсії також будуть збільшені та на скільки:

При цьому всі перерахунки будуть проведені в автоматичному режимі. Звертатися до органів ПФУ нема потреби.

Що зміниться в Україні в жовтні: пенсія, осінній призов, нові тарифи

Ще одна новина – з 1 грудня підвищиться доплата за наднормативний страховий пенсійний стаж. Це стосується тих пенсіонерів, які отримують пенсії вище мінімальних, а необхідний стаж у них більше необхідного. Оскільки за кожен рік додається 1% від мінімальної пенсії, неважко здогадатися, що мінімальний “крок” підвищення пенсії підвищиться з 18,54 до 19,34 грн.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України почав обмірковувати можливості використання тисячі гривень за вакцинацію певними категоріями громадян, які не зможуть використовувати її на визначені урядом цілі – зокрема, сюди входять пенсіонери та сільські жителі.

Коментарі