Пластикові пакети з 10 грудня заборонять роздавати безкоштовно

Українці з 10 грудня залишаться без звичних безкоштовних пластикових пакетів в магазинах і супермаркетах. Набуває чинності закон, який змінює правила використання пластикових пакетів в торгівлі.

Отже, з 10 грудня навіть за найменший пластиковий пакетик в супермаркеті доведеться викласти мінімум дві гривні. Зате створену з біорозкладаного матеріалу упаковку магазини зможуть пропонувати своїм клієнтам абсолютно безкоштовно.

Харківський екоактивіст звернувся до Володимира Зеленського через забруднення річки Уди

При цьому від нових правил буде некомфортно не тільки клієнтам магазинів. Виконуючий обов’язки міністра захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України Руслан Стрілець зазначив, що заборона на безкоштовні поліетиленові пакети поширюється і на аптеки, кафе, ресторани та всю сферу послуг.

Порушникам загрожують штрафи від 1700 до 3400 грн, при повторному порушенні – штраф від 3400 до 8500 грн. При цьому заборона не стосується надтонких пакетів, які використовуються для упаковки м’яса, риби, продуктів з них, льоду і сипучих товарів.

У Мінекології заявляють, що такі санкції за використання пластику – стандартна європейська практика. Такі заходи допоможуть зменшити виробництво і споживання пластику.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Державна екологічна інспекція в Харківській області протягом 2,5 років проводила перевірку ТДВ “Салтівський хлібозавод”. Результати ревізії вирішили оприлюднити тільки зараз.

Коментарі