Ракетний удар по Україні 17 листопада: на одній з ракет був “імітатор ядерної зброї” – Defense Express

Одна з російських ракет, які 17 листопада були збиті над Києвом, виявилася “з сюрпризом” – замість бойової частини вона несла на собі болванку-імітатор ядерної боєголовки. Це може бути показником того, що ракетні запаси у РФ так виснажені, що в хід йдуть ракети стратегічного призначення.

Ракетний удар по Дніпру: серед постраждалих є дитина (Відео)

Як повідомляє військовий портал Defense Express, в ракеті взагалі не було бойової частини — тільки імітатор. Фактично, вона була небоєздатна.

“Замість БЧ в цій ракеті був “прикручений” блок, який виступав імітатором ядерної бойової частини. Простіше кажучи – для цього удару орки взяли як мінімум одну Х-55 зі свого “ядерного арсеналу”, “відкрутили” з цієї ракети ядерну боєголовку та замість цього на неї поставили порожню “болванку”, та, так й відстріляли по Україні” – припустило видання.

При цьому традиційно РФ застосовує для ударів по Україні ракети Х-555 – це та ж Х-55, але модифікована під звичайну фугасну бойову частину. А ось Х-55-це вже крилата ракета – носій ядерної зброї.

У Харківській області через удари по критичній інфраструктурі сталася пожежа, поранено трьох працівників

Вони конструктивно відрізняються між собою, тому росіяни не змогли переоснастити Х-55 на фугасну БЧ, вилучивши ядерну.

Варіантів, чому ця ракета була запущена, експерти називають кілька:

  • запас крилатих ракет РФ виснажений настільки, що в хід йдуть вже ракети-носії ЯО, стратегічно важливі для ядерного потенціалу;
  • ракета була запущена, щоб перевантажити ППО України, відволікаючи її на небоєздатну ракету. Втім, це теж свідчить про вичерпання військових запасів РФ – причому не тільки ракет, але і БПЛА, оскільки на початку війни для тієї ж мети використовувалися БПЛА Ту-243, ще радянського виробництва;
  • запуск ядерної ракети без ядерної БЧ — ефект залякування, спроба РФ показати, що наступні крилаті ракети можуть бути ядерними.

При цьому в ПС ЗСУ поки що попросили утриматися від коментарів на тему того, чи була це ракета з імітатором ядерної БЧ. За словами спікера Повітряних сил, зараз йде вивчення залишків збитої ракети.

Коментарі