СБУ викрила настоятеля храму УПЦ (МП), який збирав розвіддані для ФСБ

Настоятель одного з храмів у Шосткинському районі Сумської області негласно співпрацював з фсб.

Про це повідомив пресцентр Служби безпеки України в Telegram.

За даними слідства, протоієрей був завербований кадровим співробітником управління фсб по Брянській області у вересні минулого року. У негласній співпраці він збирав інформацію про дислокацію українських сил оборони на території області, а також персональні дані керівників місцевих органів влади та правоохоронців. Для комунікації з куратором використовувалися анонімні месенджери, де і передавалася інформація у вигляді текстових повідомлень і медіафайлів.

У Києві затримали прокремлівського блогера, який ховався в монастирі УПЦ

Перш за все він намагався виявити місця базування складів з артилерійським озброєнням та командних пунктів ЗСУ, для чого він об’їжджав місцевість та здійснював фото- і відеофіксацію українських об’єктів. Надалі ця інформація використовувалася для проведення прицільних ракетних і артилерійських ударів по регіону, а також для диверсійних вилазок.

В результаті оперативних заходів, протоієрей був затриманий на спробі передачі закритих відомостей про посадових осіб місцевих військових адміністрацій.

СБУ повідомила про підозру керівнику Черкаської єпархії УПЦ

В ході обшуків в храмі та за адресою проживання правоохоронці виявили мобільні телефони з доказами листування з фсб та проросійську літературу.

Фігуранту повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (Державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану), рішенням суду йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Коментарі