СБУ затримали колишнього військового, який передавав розвіддані представникам “Вагнера” (Фото)

На Житомирщині Служба безпеки України затримала зрадника, який передавав ворогові розвіддані про систему відеоспостереження у місті.

За даними СБУ, злочинець є колишнім заступником командира однієї з українських військових частин, який пішов у відставку ще на початку 1990-х років. У липні минулого року його залучили до співпраці розвідувальні підрозділи російської військової групи “Вагнер”, при цьому завербований він був дистанційно, через заборонену соцмережу “Вконтакте”.

Виконуючи завдання куратора колишній військовий збирав розвіддані, а саме: переміщення підрозділів ЗСУ, персональні данні діючого командного складу українських військ, а також координати вуличних систем відеоспостереження, які знаходяться поблизу будівель органів державної влади та правоохоронних органів. Ця інформація була необхідна для планування диверсій.

Розвіддані у вигляді фотографій карти з відмітками передавались “вагнерівцям” через відпрацьовані канали електронного зв’язку.

Здавав окупантам атовців і працівників СБУ: поліцейському з Харківщини оголосили підозру

Ці дії російського агента були поетапно задокументовані контррозвідниками СБУ, які затримали його напередодні спроби втечі за кордон. За місцем його проживання був проведений обшук, у ході якого виявили та вилучили ноутбук, мобільний телефон та ті самі карти, на яких він ставив відмітки та фотографував, а потім відсилав ворогові для подальшого планування підривної діяльності.

Слідчі СБУ повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Суд обрав йому запобіжний захід у виді тримання під вартою.

Розслідування для встановлення всіх обставин злочину триває.

Коментарі