Шахраї крадуть у клієнтів “Нової Пошти”, Justin та “Укрпошти” мільйони: як не стати жертвою зловмисників

Останнім часом в Україні активізувалися поштові шахраї. Вони обманюють та крадуть гроші та товари у клієнтів “Нової Пошти”, Justin та “Укрпошти”. Стали відомі найпоширеніші шахрайські схеми, якими зловмисники користуються, щоб обдурити українців, повідомляє ТСН.

1. Підробка документів. Таким чином у Києві шахраї вкрали тонну волоських горіхів, “кинувши” українця на 180 тисяч гривень. Зловмисники переконали киянина надати їм номер експрес-накладної про відправку, а одержувачем вказати себе ж. А коли він все це зробив, вони підробили документи та отримали товар замість нього.

У Карпатах побили туристів через зауваження про дорогий сніданок (Відео)

2. Обман з предметом. Ще одна українка отримала замість нового iPhone цеглу. Жінка замовляла смартфон через Інтернет в Телеграм-каналі по повній передоплаті. Вона заплатила за нього 22,5 тисячі гривень, а коли отримала посилку, не змогла її відкрити — коробка виявилася заклеєна зсередини. Коли її вдалося розрізати, всередині виявився цегла. Іншій українці “пощастило” отримати обмотану скотчем картонку, заплативши за посилку 139 гривень.

3. “Переможець акції”. Ще один українець позбувся 500 грн з вини своєї цікавості. Йому прийшла посилка, за отримання якої потрібно було заплатити гроші; потерпілий – до речі, пенсіонер – заплатив та отримав коробочку. Всередині лежав дешевий шампунь та повідомлення на листівці про те, що він переміг в якійсь акції, але для отримання грошового виграшу йому потрібно було… надіслати на вказаний у листівці мобільний телефон номер своєї банківської картки та “електронний ключ”

У “Новій пошті” розповіли, що шахраї тиснуть на жадібність та наївність своїх жертв, переконуючи їх купити гаджет, або відправити посилку самим собі, або на цікавість, відправляючи посилки “від невідомого імені”. Однак протистояти цьому можна досить легко:

Тільки кожен десятий українець довіряє гривні – соцопитування

1) користуватися послугами перевірених інтернет-магазинів та послугою “надійна покупка”;

2) не давати повну передоплату — тільки післяплата і тільки після огляду отриманої посилки;

3) не передавати третім особам коди та паролі від особистого кабінету в службі доставки;

4) перевіряти сайт компанії, торгового майданчика, магазину, щоб він не виявився фішинговим — точною копією реально існуючого сайту з незначними відмінностями в адресі;

5) перевіряти відгуки про продавця;

6) завжди вказувати реальні дані та реальну вартість товару — тоді його зможуть відшкодувати в разі неприємностей;

Якщо ж сталася біда і шахраям все-таки вдалося обдурити — негайно звертайтеся в поліцію.

Нагадаємо, раніше державний ПриватБанк попередив українців про нову схему шахрайства, яка стосується виплати 1000 гривень за вакцинацію.

Коментарі