Скасування прописки в Україні: на що замінять штампи та виписки

Верховна Рада України 5 листопада схвалила законопроєкт про скасування обов’язкової прописки в паспорті громадянина країни. Прибрано обов’язкові штампи з паспорта та скасовано необхідність отримання виписки, що додається до ID-картки. За полегшення життя українців віддали свої голоси 238 народних депутатів. Сам законопроєкт опублікували на сайті ВРУ.

У пояснювальній записці до законопроєкту сказано, що послуга зміни прописки одна з найпопулярніших в Україні. Однак вона ж одна з найскладніших – відвідати ЦНАП, надати від трьох до п’яти документів, а потім місяць чекати. Більше цього не буде – все вийде при необхідності зробити онлайн буквально в пару кліків, в тому числі через “Дію”.

У Харкові 17-річний хакер підробив додаток “Дія”

“Тепер ви прямо в додатку або на порталі Дія зможете вказати адресу, за якою фактично проживаєте, і отримати підтвердження від власника житла. Жодних довгих прогулянок в ЦНАП – тільки підтвердження в онлайні. Ми повністю змінюємо філософію прописки. Замість трьох установ, 30 днів очікування і папірців – одна заява, яку оброблять в першу добу” – написав міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, коментуючи зміни.

Тепер державні органи не мають права вимагати від громадян додаткові документи крім зазначених у переліку необхідних. Також їм забороняється вимагати документи у паперовому вигляді. Документообіг між ЦНАП та реєстрами здійснюється тільки в електронному режимі. А головне – тепер можна буде отримувати соціальні виплати, медичну допомогу та державні послуги за місцем безпосереднього проживання, а не за місцем прописки. Водночас факт декларування місця проживання, як тепер називається ця процедура, не є підставою для визнання права володіння житлом, в якому прописана людина, як і для виселення його з цього житла.

Нагадаємо, що українці, починаючи з наступного тижня листопада 2021 року, зможуть отримати електронний сертифікат про одужання від коронавірусу. Доступ до нього буде відкритий для громадян України, які не вакцинувалися, і встигли перехворіти на COVID-19. Однак є і нюанси.

Коментарі