Супутник чи метеор? Що насправді викликало спалах над Києвом

Ввечері 19 квітня жителі України помітили яскравий спалах на небі, який був видно в кількох областях, включаючи Київську. Після цього в мережі з’явилася версія про те, що це був супутник NASA, який повинен був згоріти, увійшовши у земну атмосферу вночі на 20 квітня.

Ця версія поширилася мережею після коментарів опізнаних людей та через повідомлення Київської міської військової адміністрації, яка на каналі у Telegram розмістила відповідний інфопост.

Спікер командування Повітряних сил Юрій Ігнат своєю чергою повідомив, що ЗСУ поки що не можуть підтвердити цю інформацію.

Версію із супутником спростував освітній ресурс Alpha Centauri. Повідомляється, що супутник NASA під назвою RHESSI дійсно має згоріти в атмосфері 20 квітня близько 4.30 за київським часом, але його траєкторія проходить дуже далеко від України. А об’єкт, що бачили кияни, є болідом (метеором).

У Києві спостерігали яскравий об’єкт на небі: що стало причиною (Відео)

Крім того, стежити за рухом супутника можна в онлайн-режимі.

Що відомо про RHESSI?

Супутник RHESSI, який з 2002 по 2018 рік вивчав сонячні спалахи та корональні викиди маси на Сонці, згорить під час повітряного входження в атмосферу Землі. Хоча RHESSI продовжував рухатися своєю орбітою протягом останніх кількох років, він вийшов із ладу. Супутник має на борту лише один інструмент для відстеження рентгенівського та гамма-випромінювання Сонця і за 16 років своєї служби зміг вивчити близько 100 тисяч сонячних викидів, що дозволило вченим провести їхнє детальне вивчення. NASA оцінює, що через свою невелику вагу супутник повністю згорить, хоча деякі його деталі можуть досягти поверхні Землі. Хоча науковці не очікують, що це завдасть комусь шкоди, попередньо RHESSI має впасти в районі Ірану або Іраку.

Коментарі