Тисяча Зеленського – стало відомо, на що українці витрачають виплату за вакцинацію

19 грудня в Україні стартувала виплата “тисячі Зеленського” — тисячі гривень від держави тим, хто вакцинувався від коронавірусу. Особливість виплати в тому, що її можна витрачати строго на певні цілі, не можна знімати або якось переводити в готівку, а якщо її не витратити за чотири місяці, то держава забере гроші назад.

На що українці найчастіше витрачають гроші, розповів співзасновник мобільного банку Monobank Олег Гороховський. Цей банк є однією з установ, яка має право виплачувати гроші на карту “Е-Підтримка”.

У МОЗ попередили про нове шахрайство з тисячею за вакцинацію

Так, за даними Гороховського, в додатку банку українці відкрили через “Е-Пітримку” вже 1,53 мільйона віртуальних платіжних карт. 610 тисяч клієнтів вже отримали виплати. Найпопулярніші напрямки витрат виявилися наступними:

– книжкові магазини-44,57%
– кінотеатри-23,83%
– залізничні квитки по Україні – 14,06%
– театри-8,98%
– Спортзали-3,56%
– концерти-3,81%
– музеї-0,64%
– Авіаквитки по Україні-0,55%

Тисяча від Зеленського: гроші можна буде отримати на звичайну карту банку

Тим часом українці призвичаїлися витрачати гроші не на те, що дозволено — книги, квитки й так далі. Хитрі володарі “тисячі Зеленського” купують в магазинах, які торгують під “дозволеними” МСС, зовсім не ті товари, які належить купувати. А деякі так і взагалі намагаються всіляко перевести в готівку гроші, намагаючись продати свою тисячу на OLX. При цьому оцінюють її, як правило, в кілька сотень.

Так, у листі НБУ, який було направлено банкам, регулятор вимагає від фінансових установ ретельно перевіряти, на що саме українці витрачають гроші. Річ у тому, що МСС-коди продавців, які демонструють сферу діяльності підприємства іноді, м’яко кажучи, не відповідають істині. У книжкових магазинах можуть продаватися портфелі та канцтовари, в кінотеатрах — пиво, енергетики та так далі. НБУ вимагає контролювати, щоб українці могли купувати тільки те, що “належить” за законом.

“Для забезпечення цільового використання допомоги рекомендуємо банкам-еквайрам перевірити відповідність фактичної діяльності господарюючих суб’єктів, яким встановлено MCC-код з визначеного порядком переліку”, — сказано в листі.

Пенсіонери зможуть витратити тисячу від Зеленського на ліки

Ну і прем’єр-міністр Денис Шмигаль в ефірі “Свободи слова на ICTV” ввечері 20 грудня повідомив, що українці за два дні роботи програми виплат встигли витратити вже 134 мільйони гривень. П’ять мільйонів отримали виплати, ще чотири мільйони людей зареєструвалися на їх отримання.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський пообіцяв, що всі громадяни країни, які вакцинувалися двома дозами вакцини, отримають державну виплату в 1000 грн. Мережа відреагувала на це масою мемів та фотожаб.

Коментарі