У Києві відому мережу військових магазинів викрили на махінаціях з гуманітарною допомогою для ЗСУ

Засновника та керівника однієї зі київських мереж магазинів, що спеціалізуються на продажі товарів військового призначення, викрили на махінаціях з гуманітарною допомогою. Організатори оборудки намагались нелегально продати майже 2000 пластин для бронежилетів, шоломів та іншої військової амуніції на загальну суму понад 8 мільйонів гривень. Про це повідомили у Державному бюро розслідувань.

СБУ затримала коригувальника ракетних ударів по аеропорту Кривого Рогу

Як виявилося, у квітні підприємці запропонували одній зі столичних військових частин привезти для них безплатно бронепластини та захисні шоломи. Вони обіцяли закупити їх за власні гроші за кордоном та передати військовим, як гуманітарну допомогу. Для цього бізнесмени попросили надати їхньому піприємсву сертифікат на ввезення відповідного товару, що дозволяло уникнути проходження митних формальностей та сплати митних платежів до державного бюджету.

Після отримання відповідного сертифікату, зловмисники завезли з Польщі до України 1500 бронепластин та 300 захисних шоломів. Задекларована вартість товару на той момент становила понад 800 тисяч гривень. За попередніми оцінками, ринкова вартість становить приблизно 8 мільйонів гривень.

“Надалі, замість того, аби безкоштовно передати товар військовим, підприємці запропонували керівництву частини укласти з ними договір купівлі-продажу та викупити шоломи та пластини за ринковою вартістю. Коли військові відмовили, підприємці почали тиснути на них. Водночас бронепластини та шоломи були виставлені на продаж через мережу власних магазинів”, – сказано в повідомленні ДБР.

Захисне спорядження мали отримати військові з Національної гвардії. 21 липня слідчі ДБР провели вісім обшуків за місцями проживання ділків, у магазинах та на складах. У зловмисників вилучили 120 тисяч незареєстрованих набоїв до вогнепальної зброї.

Допоміг перекинути бронетехніку рф: СБУ викрила чиновника-колаборанта

Власнику та керівнику торгової мережі повідомили про підозру у продажі товарів безоплатної допомоги, з метою отримання прибутку, вчиненому у значному розмірі, за попередньою змовою групою осіб, під час воєнного стану (ч. 3 ст. 201-2 КК України). Санкція статті передбачає до семи років позбавлення волі.

Коментарі