В армію через онлайн: Міноборони хоче переробити механізм військового обліку

У Міністерстві оборони України хочуть модернізувати систему постановки громадян на військовий облік згідно з нинішніми реаліями — перевести її в онлайн, написала в соцмережах заступник Міністра оборони Ганна Маляр.

Коментуючи ситуацію з постановкою на військовий облік жінок, Маляр нагадала, що ще в 1994 році Кабмін розпорядився зарахувати жінок 40 професій до військовозобов’язаних. А незабаром і на військовий облік можна буде стати легко і просто.

“Наташа вставай!”: як соцмережі відреагували на обов’язковий військовий облік для жінок (Фото)

“Військовий облік жінок був і раніше. Наприклад постановою КМУ від 1994 р. передбачалося близько 40 професій/спеціальностей, які були підставою для взяття жінок на військовий облік. Що цікаво, до 2008 року було заборонено оприлюднити цю постанову. Відтоді частина професій зникла, інші – з’явилися. Порядок взяття на військовий облік потребує оновлення та удосконалення. Протягом 2022 р. Генеральний Штаб створить ряд документів, які зроблять процес військового обліку зрозумілим, прозорим та максимально зручним. Також будуть переглядатися вже існуючі норми. Зараз ми працюємо над тим, щоб перевести в онлайн формат та автоматизувати цей процес – в частині, в якій це буде технічно можливо” – написала вона.

 

Нагадаємо, 22 грудня в Україні з’явився список військовозобов’язаних спеціальностей. Це означає, що в разі повномасштабної війни всі представники цих спеціальностей повинні будуть надіти військову форму і в обов’язковому порядку відправитися захищати Батьківщину. Що цікаво, вперше в історії незалежної України в списку військовозобов’язаних з’явилися і жінки.

Коментарі