Вимоги до стажу для виходу на пенсію оновили: що треба знати українцям

В Україні у 2022 році в черговий раз підвищили вимоги пенсійного стажу для виходу на пенсію. Тепер розраховувати на гідні пенсії українцям стало ще складніше. Про зміни повідомив Пенсійний фонд України.

Так, з січня 2022 року в 60 років вийти на пенсію можна тільки при наявності як мінімум 28 років страхового стажу. Для виходу на пенсію в 63 роки треба мати 19-29 років страхового стажу, а в 65 років — 15-18 років страхового стажу.

Олена Зеленська заявила, що купує скумбрію по 8 гривень за кілограм (Відео)

“Громадяни, які не накопичили 15 років стажу, зможуть вийти на пенсію в 65 років та отримувати соціальну виплату. На сьогодні така виплата становить 1 854 гривень”, — сказано в повідомленні ПФУ.

Страховий стаж — це період, коли людина відраховує до ПФУ єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Тобто мова йде виключно про стаж при офіційному працевлаштуванні. Якщо людина працює неофіційно, то стаж йому не зараховується. І про гідну пенсію можна забути. При цьому варто враховувати, що у якості приведення “до європейських стандартів” вимоги до стажу будуть рости до 2028 року, коли мінімальний стаж для виходу на пенсію складе 35 років.

Нагадаємо, у 2022 році продовжиться зростання комунальних тарифів. При цьому ціни зростуть вже з січня — і по деяких позиціях комунальних послуг платити доведеться значно більше, ніж раніше, повідомляє видання “Телеграф”.

Коментарі