ТОП-5 новобудов, які зіпсували Харків

Харків’ян здивував нинішній вид на головну пам’ятку парку Горького – колесо огляду, за яким за лічені місяці виросла коробка елітної новобудови.

Newsroom зібрав найбільш неоднозначні новобудови, які кардинально змінили вигляд Харкова.

Житлове будівництво, яке в останні роки набрало обертів у Харкові, не завжди йде на користь місту, особливо, коли багатоповерхівки зводять у центральній частині. Невисокі особняки та старовинні пам’ятники архітектури просто губляться на тлі величезних залізобетонних будівель. Історики, архітектори та ті, хто любить і цінує Харківську старовину, давно б’ють на сполох, кажучи, що місто втрачає свою привабливість.

У Харкові закінчують реконструкцію найбільшого ТРЦ на Салтівці (Фото)

“Висотки в історичній частині міста недоречні. Має бути повага до існуючих будівель. Ніхто не проти новобудов, але вони повинні вписуватися в історичну частину міста, а не превалювати над нею”, – говорить громадська активістка руху за збереження архітектурної спадщини Харкова Олена Рофе-Бекетова.

Жилкомплекс за колесом огляду

photo_2021-12-09_11-40-10.jpg

Будинок, який зараз будують по вулиці Динамівській, вже зіпсував панорамний вид на колесо огляду з центральної алеї парку Горького. Атракціон, який став головною прикрасою парку та магнітом для туристів – адже це найвище колесо огляду в Україні – меркне на тлі багатоповерхівки та вже не вражає своїми розмірами.

Квартири в “панельках” та елітних новобудовах дорожчатимуть, а мікрорайони із застарілими будинками потрібно зносити – експерт

Відомо, що через дорогу від парку зводять цілий житловий комплекс “Люксембург”, який складатиметься з п’яти будинків: двох дев’ятиповерхівок та трьох 16-поверхових будівель.

“Житловий комплекс знаходиться у популярного парку Горького, значить, у вас буде парк у дворі”, – так рекламує житло у себе на сайті забудовник “Авантаж”.

А ще девелопер запевняє, що ЖК “природно вписується в пейзаж рекреаційної зони та може бути визначений як приклад якісного та коректного проникнення в складну містобудівну тканину одного з прекрасних куточків Харкова”. На бурхливі обурення городян у соцмережі в компанії відповіли, що всім не догодити.

002lux.jpg

Проєкт будівництва

Дім навпроти Каскаду

infiniti.jpeg

Після реконструкції Каскаду багатьох харків’ян обурило не тільки те, що одна з улюблених пам’яток міста втратила свою унікальність, оскільки сходами перестала стікати вода, а також новобуд, який виріс навпроти. 16-поверховий ЖК “Інфініті” від “Житлобуду-1” перекрив панорамний вид на Клочківську та Залопань, але ж багато хто приходив на Каскад помилуватися Харковом з височини, і таких місць для огляду в місті небагато.

Тепер панорамний вид доступний тільки мешканцям елітної новобудови: власне, в оголошеннях про продаж квартир перевагами будинку називають вид на Каскад, Ботанічний сад та сад Шевченка. Поруч з 16-поверхівкою звели також паркінг.

16-поверхівка за філармонією

filarmoniya.jpg

За однією з найстаріших вулиць міста Римарської можна вивчати архітектуру всього Харкова. Тут збереглося багато будівель вчених і медиків, купців і офіцерів армії, прибуткові будинки, побудовані за проєктами відомих архітекторів Олександра Ржепішевського та Олександра Гінзбурга. Прикраса Римарської – будівля Харківської філармонії, де в XIX столітті знаходився оперний театр. Пам’ятник архітектури не так давно реставрували, вдало прибудувавши органний зал. Але навіть у цьому місці над історією Харкова безглуздо нависла багатоповерхівка.

У Харкові під виглядом реконструкції квартири побудували супермаркет

За будівлею, де музика звучить вже понад сто років, “стирчить” 16-поверхівка житлового комплексу “Острів”, пізніше перейменованого в “Життя в парку”. Про те, хто забудовник, повідомляє вивіска на даху будинку. Будівництво висоток за філармонією триває.

Новобуд біля дому Сурукчі

surukchi_3.jpg

Як радісно була сприйнята харків’янами новина про реконструкцію особняка, де жив відомий лікар Степан Сурукчі та часто гостював великий оперний співак Федір Шаляпін. Інтелігенція багато років домагалася відновлення цього будинку з верандою, мармуровими сходами та фігурами ангелів на даху, однак і тут з’явилася своя “ложка дьогтю”.

surukchi_2.jpg

“Житлобуд-2”, який взявся за реконструкцію старовинної будівлі, вирішив побудувати поруч новий ЖК. Тепер з двох сторін пам’ятник архітектури буде оточений дев’ятиповерхівкою. Забудовник впевнений, що будинок Сурукчі стане прикрасою ЖК “Октава”. А колись він був окрасою всієї вулиці Садової.

surukchi_6.jpg
ЖК “Октава”. Проєкт будівництва

Висотки на вулиці Свободи

242166112_4296997600415163_6601058268274542870_n.jpg

Відразу кілька будинків будують на вулиці Свободи (колишній Іванова), що з’єднує Сумську та Пушкінську. Спочатку вулиця забудовувалася особняками, багатоповерховими прибутковими будинками та казенними будівлями, багато з них – пам’ятники архітектури. Тепер на вулиці з’явиться 13-поверховий ЖК First capital від “Менгаінвестбуд”.

Компанія пообіцяла, що відновить старий особняк дворян Мігріних, поруч з яким будує багатоповерхівку, але два роки тому стіну будівлі просто зруйнували. Дізнавшись про це харків’яни, які ратують за збереження архітектурної спадщини міста, вийшли на пікет, кілька разів зверталися до Міністерства культури. Що відбувається зараз за будівельним парканом – невідомо.

svobody.jpg
ЖК First capital. Проєкт будівництва

242084808_4296998297081760_294977481928782687_n.jpg
На протилежному боці вулиці 11-поверхівку побудувала компанія “Альянс-Девелопмент”.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі