ДБР викрило подружжя, яке наживалося на гуманітарній допомозі для ЗСУ (Фото, Відео)

Працівники Державного бюро розслідувань разом з Національною поліцією розкрили схему, де подружжя під виглядом гуманітарної допомоги незаконно ввозило до України автотранспортні засоби та реалізовувало їх військовослужбовцям.

Кияни використовували свій благодійний фонд та отримували пільги при митному оформленні транспортних засобів. Проте, замість передачі отриманих за кордоном автомобілів безкоштовно, підозрювані продавали їх військовим.

Після продажу автівок, так звані благодійники створювали фіктивні акти прийому-передачі, вказуючи, що автівки передані ЗСУ безоплатно.

25 вересня правоохоронці під час спроби продажу трьох автівок, отриманих безкоштовно в Литві, затримали подружжя. Вони намагалися продати ці автівки військовим за 13 тисяч доларів США. Чоловіка затримано на підставі статті 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Організатора схеми незаконного перетину кордону через систему «Шлях» ув’язнили за рішенням суду

Вирішується питання про оголошення підозри та конфіскацію решти автотранспортних засобів, ввезених підозрюваними як гуманітарна допомога.

Також ведеться розслідування можливого причетності посадових осіб митниці та військових формувань, які можуть бути залучені до незаконної легалізації автівок на території України.

Кримінальне провадження порушено за статтею “Незаконне використання гуманітарної допомоги з метою одержання прибутку” (ч. 3 ст. 201-2 Кримінального кодексу України).

Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 7 років з конфіскацією майна.

Процесуальне керівництво здійснює Київська спеціалізована прокуратура у сфері оборони.

Комментарии