Керівництво Держспецзв’язку підозрюється у заволодінні 62 млн грн при закупівлі обладнання та програмного забезпечення

Керівництво Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України (Держспецзв’язку) підозрюється у заволодінні державними коштами на суму понад 62 млн грн.

За даними НАБУ і САП, впродовж 2020-2022 років власник групи компаній у змові із керівництвом Держспецзв’язку розробили схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на закупівлю обладнання та програмного забезпечення.

Для цього вони залучили дві підконтрольні компанії, а закупівлю засекретили, аби уникнути відкритих торгів та забезпечити перемогу своїх компаній. З цими компаніями підпорядковане Держспецзв’язку держпідприємство уклало договори на постачання відповідного ПЗ та послуг та перерахувало у 2021-2022 роках кошти у сумі понад 285 млн грн.

Головна бухгалтерка Люботинського ліцею завдала державі збитків у майже 1,5 млн грн (Фото)

Реальна вартість ПЗ, яке компанії придбали в іноземного виробника, становила 223 млн грн. Різницею у понад 62 млн грн і заволоділи учасники злочину. Ці кошти вивели на рахунки підконтрольних компаній за кордоном з метою легалізації та розподілення між членами організованої групи.

Наразі підозрюються шість осіб:

  • Голова Держспецзв’язку та його заступник;
  • гендиректор та співробітник держпідприємства;
  • власник групи компаній (організатор схеми) та один його працівник.

Кваліфікація дій підозрюваних: ч. 5 ст. 191 КК України (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах).

Вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу. Досудове розслідування триває.

Комментарии