Керівник благодійного фонду у Харкові організував схеми нелегальної переправки призовників за кордон, — подробиці

Раніше NewsRoom повідомляв, що правоохоронці затримали 34-річного жителя селища Високий за підозрою у сприянні незаконному переправленню людей через державний кордон України та хабарництві. Пізніше, Офіс Генерального прокурора оприлюднив подробиці цієї справи.

34-річний чоловік виявився керівником благодійного фонду у Харкові. Він організував не одну, а декілька схем нелегальної переправки призовників за кордон.

За даними слідства, чоловік розробив дві схеми, за допомогою яких допомагав чоловікам призовного віку виїхати з України, ухиляючись від мобілізації.

Перша схема полягала в тому, що чоловік безпідставно вносив призовників до інформаційної системи «Шлях» як волонтерів благодійного фонду.

За цю послугу він отримував від клієнтів 1,5 тисячі доларів США.

За іншою схемою чоловік надавав призовникам фіктивні документи з місцевих ТЦК та СП, зокрема довідки військово-лікарської комісії та відстрочки від призову на військову службу.

Це вже коштувало ухилянтам майже 4,5 тисячі доларів США.

34-річний чоловік затриманий за сприяння незаконному переправленню людей через кордон та хабарництво

Підозрюваний особисто проводив інструктажі з клієнтами щодо «обставин» проходження ним військово-лікарської комісії, а також надавав поради та вказівки щодо подальшого перетину державного кордону України.

Правоохоронці затримали чоловіка в порядку ст. 208 КПК України. Наразі йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Тривають слідчо-оперативні дії для встановлення інших осіб, причетних до функціонування незаконної схеми виїзду військовозобов’язаних за кордон.

Досудове розслідування здійснюють слідчі відділу поліції №3 Харківського районного управління поліції №1 ГУНП в Харківській області. Оперативний супровід — Управління СБУ в Харківській області.

Комментарии