На Харківщині за колабораціонізм судитимуть колишнього депутата з “Партії регіонів”

57-річному гауляйтеру з Харківського району пред’явлено підозру у співпраці з російськими загарбниками в момент окупації смт Козача Лопань Харківської області. У минулому він двічі був депутатом від “Партії регіонів”, окрім цього заснував бізнес на території Росії, регулярно сплачуючи податки саме до бюджету цієї країни.

За даними слідства, влітку 2022 року зловмисник був назначений російською владою на посаду в.о. голови тимчасової цивільної адміністрації Харківського району, що базувалася у смт Козача Лопань.

З липня до вересня на цій “посаді” він регулярно проводив наради з керівниками підприємств та установ, які залишилися на окупованій території, виконував організаційно-розпорядчі функції, а також виступав перед камерами російських пропагандистів, розповсюджуючи кремлівські наративи, дискредитуючи Збройні Сили України.

Здавав окупантам атовців і працівників СБУ: поліцейському з Харківщини оголосили підозру

Перед деокупацією гауляйтер втік з Козачої Лопані разом з російськими солдатами. Наразі відомо, що він переховується від українського правосуддя на непідконтрольних територіях.

СБУ заочно оголосила підозру за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність) та вживає комплексні заходи для встановлення місця перебування колаборанта та притягнення його до відповідальності за злочини проти України.

Комментарии