Нацполіція розкрила шахрайську схему продажів неіснуючих авто для ЗСУ (Фото, Відео)

Нацполіція розкрила шахрайську діяльність організованої злочинної групи з фальшивих продажів автомобілів для ЗСУ.

Два організатори та четверо активних учасників злочинної схеми вже відбувають покарання в ув’язненні на Житомирщині через пограбування та крадіжки. Група також включала ще 6 осіб, які були “вільні”.

Заради здобуття прибутку фігуранти розміщували оголошення про продаж автомобілів у соціальних мережах і обіцяли доставити їх на передову. Проте, як тільки отримували гроші, вони припиняли зв’язок і зникали.

Особи, співпрацюючи з фігурантами, отримували кошти на банківські рахунки, залишали частину для себе і пересилали решту організаторам шахрайської схеми, які розподіляли гроші між іншими спільниками.

Серед постраждалих від дій шахраїв були військовослужбовці та волонтери, які придбавали автомобілі для потреб Збройних Сил України.

Поліцейські Департаменту карного розшуку та Головного слідчого управління Національної поліції України задокументували злочинну діяльність організованої злочинної групи.

Обкрадали покинуті будинки під час окупації: пару мародерів з Харківської області відправили до в’язниці

Під час розслідування виявлено, що фігуранти пропонували автомобілі за цінами, нижчими від ринкових, і завдяки обману входили в довіру потенційних покупців.

Зокрема, у телефонній розмові з одним із покупців, який цікавився автомобілем з оголошення, зловмисник вигадав історію, що його батько теж служив в армії й він хоче допомогти військовим, доставивши авто на передову. Після отримання грошей шахраї просто зникали, або ж пояснювали це “зламаною” машиною, вимагаючи гроші на її “ремонт”. Таким чином, шахраї привласнювали гроші від кількох тисяч гривень до повної вартості автомобілів.

Ще один із постраждалих, військовий ЗСУ, хотів придбати автомобіль “Фольксваген транспортер” за 120 тисяч гривень. Продавець знизив ціну до 100 тисяч гривень і власноруч пропонував доставити автомобіль на передову. Військовий довірився йому і перерахував всю суму, але автомобіль так і не отримав.

Наразі поліція встановила 22 особи, які передали гроші шахраям. Однак дані отримані в ході слідства свідчать, що кількість постраждалих від дій фігурантів є значно більшою.

Організаторам та активним учасникам злочинної групи вже оголошено підозру за статтею 190 ч. 4 і ч. 5 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. За цими статтями їм загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Проведення слідства здійснюють прокурори Офісу Генерального прокурора України.

Комментарии