Над українськими дітьми в кримському таборі знущався колишній «беркутівець» — ЗМІ

Виданню «The Insider» вдалося встановити людину, яка застосовувала насильство та залякувала українських дітей, вивезених до російських таборів. Ним виявився колишній співробітник “Беркуту” Валерій Астахов, який брав участь у подіях на Майдані з боку силовиків Віктора Януковича. Його дані є у базі даних «Миротворця». За цими даними, Астахов служив у МВС України, але після аннексії Криму прийняв громадянство РФ і перейшов на службу до МВС РФ в Євпаторії.

Журналіст Тетяна Попова показала фотографії Астахова хлопчику, якого повернули з російського табору, він упізнав його.

Відомо, що у 2014 році Астахов уже вивозив дітей зі Слов’янська до Ростовської області. Повідомлялося, що тоді було вивезено 38 осіб, у тому числі 21 дитину віком від 2 місяців до 12 років, їх супроводжував Астахов. Він стверджував, що автобус із біженцями мали намір розстріляти українські нацгвардійці, підтвердження його слів не знайшли.

23 березня 2023 року в Україну повернулися 17 дітей, яких окупаційна влада Херсонської області ще у жовтні минулого року відправила «на відпочинок» до дитячих таборів на території анексованого Криму. Обіцяли, що діти з’їздять туди на десять днів, але вони провели там півроку.

Тетяна Попова поговорила з дітьми, що повернулися, та їхніми батьками в Києві. За словами 16-річного Віталія, дітей били, їм погрожували та тримали у підвалі. Зокрема, дівчинку з Херсона вдарили залізним ціпком з такою силою, що у неї на спині залишився «синяк смужкою».

У таборі «Дружба» в Євпаторії Астахов відводив дітей у підвал, показував цей ціпок і погрожував, що за підтримку України битиме. «Він казав: «Закрию в підвалі, там сидітимете, підпорядковуватиметеся мені», – розповів Віталій про Астахова. За словами дитини, у таборі «Дружба» не було постільної білизни, лише брудний матрац та подушка. Не всі діти зіткнулися в таборах з жорстоким поводженням, але всі говорять про погані умови та неякісну їжу.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии