ВАКС ухвалив рішення про стягнення 1.9 млн грн з ексдепутата Криворізької райради через необґрунтоване походження активів

Вищий антикорупційний суд прийняв рішення задовольнити позов Спеціалізованої антикорупційної прокуратури щодо стягнення необґрунтованих активів у сумі 1.9 млн грн з колишнього депутата Криворізької райради Григорія Рябикіна.

За даними САП, у 2021 році депутат Рябикін придбав автомобіль Mercedes Benz S450 преміумкласу за 3.6 млн грн. Але офіційні доходи родини Рябикіних не відповідали такій значній сумі.

Депутат розрахувався за автомобіль у трьох платежах, проте, за даними прокурорів, йому не вистачало близько 2.25 млн грн на цю покупку.

Вибух у навчальному підрозділі ДСНС: начальник кафедри не визнає свою провину

Суд встановив, що 45.83% вартості авто було сплачено родиною Рябикіних коштом офіційних доходів, включаючи кредит. Залишок суми, яка була використана для оплати автомобіля, згідно з Рябикіним, походив із позики, яку він нібито отримав від знайомого. Свідок підтверджував існування позики, але не зміг надати деталей угоди та дати отримання боргу.

У суді виступала також дружина Рябикіна, яка зазначила, що вони не мали власного автомобіля і “з них люди сміялися”, тому вони вирішили взяти позику та кредит, щоб купити автомобіль та “порадувати себе”.

Рябикін був депутатом Криворізької райради від Партії регіонів (2010-2015) та депутатом Лозуватської сільради від ОПЗЖ. Суд, дослідивши докази про доходи та витрати родини Рябикіних та позикодавця, встановив, що депутат не мав достатніх коштів для придбання автомобіля на суму 1.9 млн грн.

Якщо рішення суду стане законним, Рябикіну доведеться сплатити цю суму у дохід державі.

Комментарии