Вивозив з України стратегічні сировинні матеріали для Росатома: СБУ оголосила про підозру російському мільярдеру (Фото)

Служба безпеки України зафіксувала злочинну діяльність Сергія Кабаргіна, російського мільярдера, який брав участь у фінансуванні збройної агресії росії проти України.

Від початку повномасштабного вторгнення він здійснював “схему”, що дозволила йому переказувати мільярди рублів у російський бюджет.

Для цього росіянин використовував АТ “Кіровоградське рудоуправління”, що операційно контролюється в Україні, де видобуваються рідкісні види глини, зокрема вогнетривкої класифікації.

Ці сировинні матеріали необхідні для будівництва та ремонту технологічних споруд на потенційно небезпечних об’єктах промисловості та енергетики.

За вказівкою Кабаргіна, гірські породи з українського підприємства постачалися до інших компаній, проте фактично вони потрапляли до структур “Росатома” та “Лукойла”.

Російський мільярдер здійснював поставки через свою власну компанію в росії, “Боровичський комбінат огнеупорів”.

СБУ затримала організаторів аферистського кол-центру у Харкові

Крім того, значну кількість будівельних матеріалів, виготовлених на цьому підприємстві з української сировини, Кабаргін направляв російським військам на фронт для будівництва укріплення.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили російському мільярдеру про підозру за статтею 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, спрямованих на насильницьку зміну або повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Оскільки фігурант перебуває на території росії, проводяться комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти України.

Нагадаємо, що у вересні 2022 року, на підставі матеріалів СБУ, було заборонено розпоряджатися корпоративними правами та майном російських акціонерів у структурі власності АТ “Кіровоградське рудоуправління” на суму 500 мільйонів гривень.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Кіровоградській області під керівництвом обласної прокуратури.

Комментарии