Затримані “детективи”: СБУ розкрила схему стеження та розголошення особистих даних у Києві

Служба безпеки України (СБУ) спільно з Державним бюро розслідувань (ДБР) зупинили незаконну діяльність приватного детективного агентства у Києві. Ці особи під прикриттям “детективів” займались стеженням за людьми та розповсюдженням їхніх конфіденційних даних.

Розслідування показало, що організатором цієї незаконної схеми є колишній працівник одного з силових органів. Під прикриттям законної діяльності, вони продавали особисту інформацію громадян, включаючи дані з закритих баз даних правоохоронних органів.

Пакет наданих послуг включав паспортні дані українців, номери телефонів та автомобілів, відомості про перетин кордону, інформацію про порушення закону та контакти з правоохоронними органами.

У Харкові судитимуть заочно колаборанта, який намагався побудувати кар’єру «правоохоронця» при окупантах

Агенти СБУ успішно задокументували злочинну діяльність цих детективів та затримали керівника агентства та його спільника – чинного поліцейського – під час отримання грошей за нове завдання.

Під час обшуків у місцях проживання затриманих були знайдені наступні речі:

  • Мобільні телефони, SIM-карти та комп’ютери, що містять докази протиправних дій;
  • Технічні пристрої для отримання конфіденційної інформації;
  • Банківські картки, якими отримували платежі за незаконні послуги.

За зібраними доказами обом особам було пред’явлено підозру згідно зі статтею 362 частини 3 Кримінального кодексу України (несанкціоновані дії з інформацією, що обробляється в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї).

Наразі тривають слідчі дії для залучення до відповідальності всіх осіб, причетних до цих незаконних дій. Крім того, перевіряється інформація щодо можливого продажу конфіденційної інформації до рф.

Комментарии