Завдяки співпраці СБУ та правоохоронців Іспанії до України повернуть вкрадене «Скіфське золото» (Фото, Відео)

Служба безпеки України, Державна прикордонна служба України та поліція Іспанії спільно нейтралізували транснаціональне злочинне угруповання, яке нелегально вивезло з України вироби «Скіфського золота» для продажу в ЄС.

У результаті міжнародної спецоперації у Мадриді затримано п’ятьох учасників банди, які намагались незаконно реалізувати українські артефакти. Серед затриманих – представник УПЦ (МП) з України.

Під час слідчих дій у зловмисників вилучено 11 викрадених золотих предметів культурної спадщини нашої держави на суму понад 60 млн євро.

Мова йде про дорогоцінні предмети VIII-IV століть до нашої ери, у тому числі золоті сережки, кулон, чокери та пектораль.

“Жодної зброї у нас ніколи не було”: “Нова пошта” показала посилки, які розвантажували в момент удару РФ (Фото, Відео)

За даними слідства, фігуранти нелегально вивезли артефакти з України до Євросоюзу у період 2014-2020 років.

Потім зловмисники намагались «легалізувати» викрадені культурні цінності під виглядом їх придбання іноземними колекціонерами з подальшим перепродажем на чорному ринку.

Правоохоронці поетапно задокументували злочинні дії фігурантів і затримали їх «на гарячому» під час перевезення українських артефактів.

Вилучені старожитності повернуті до України.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

На вилучені старожитності накладено арешт і отримано висновок експертів, що вони належать до культурної спадщини України.

Крім того, тривають комплексні заходи для встановлення місцезнаходження всіх українських артефактів «Скіфського золота», які були викрадені з території нашої держави.

Спецоперацію проводили за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора, а також у взаємодії з Офісом аташе МВС Іспанії в Україні та відділом міжнародного співробітництва Національної поліції Іспанії.

Комментарии