Гончарівка: район, про який писав Григорій Квітка-Основ’яненко

Гончарівка сьогодні – це вулиці Велика Гончарівська, Мала Гончарівська, а також Гончарівський провулок. Мій Харків розповідає історію Гончарівки — воістину цікаву, що зберігає в собі багато таємниць. 

Походження назви Гончарівка

Гончарівку почали заселяти наприкінці XVII століття, коли довкола Харківської фортеці почали з’являтися невеликі слободи. Однією з таких була Довгалівка, що була між вулицею Полтавський Шлях та річкою Лопань. Згодом ця місцевість і стала називатися Гончарівкою через те, що тут мешкало багато гончарів.

Популярність район набув завдяки щорічним народним гулянням, про які докладно розповів у своїй п’єсі «Сватання на Гончарівці» Григорій Квітка-Основ’яненко.

Для пуску тролейбусів на Гончарівці знесли деякі будинки

Однією з головних вулиць Гончарівки, безперечно, є Велика Гончарівська. Цікаво, що у документах за 1885 та 1887 роки вона значиться як Богунівський провулок. Велику Гончарівську заселяли переважно поміщики, купці та ремісники. За часів СРСР вулицю суттєво перебудували. Наприклад, будинки №14 та №15 знесли, щоб була можливість пустити тролейбуси. В одному з цих будинків жила купецька родина Сєдових.

Дочка Сєдових Наталя була громадянською дружиною Лева Троцького, з яким познайомилася у Парижі. Як і належить, вона також захоплювалася революційними ідеями. Існує думка, що в будинку Сєдових частим гостем був теоретик марксизму Олександр Парвус, який зустрічався з Троцьким у 1916-1917 роках у Харкові.

На жаль, підтверджень цього факту немає. Крім будинків №14 та №15, наприкінці 1960-х було знесено будинки №10 та №12 для будівництва котельні для молочного комбінату та бомбосховища.

Більше фактів про Гончарівку, зокрема про цирк Грікке та Карповський сад можна дізнатись завдяки MyKharkov.info. Вас чекає безліч відомостей про різноманітні райони міста, куди в ньому краще сходити, плюси і мінуси Харкова. 

Теги:

Комментарии