У селі Гланишів живе перша в нашій країні патронатна сім’я

Подружжя Наталя та Євген Дудко разом майже 40 років. Дуже давно вони створили першу в Україні патронатну сім’ю - у ті часи в нашій країні навіть не було такого терміна в законах. І за цей час вони  допомогли понад ста дітям. У гості до подружжя Дудко завітали журналісти інтернет-видання Proslav.

Цікаві новини про життя Києва та області публікуються на сайті proslav.info. В інтернет-виданні Proslav висвітлюються проблеми регіону, публікуються статті, а також представлені цікаві проєкти. Новини Бориспільщини, Переяславщини, Київщини містять актуальну інформацію та присвячені політиці, соціальним проблемам, економіці, погоді, мобілізації, роботі.

Історія сім’ї Дудко: з чого все починалося?

Приблизно у 2008 році Наталія з чоловіком Євгеном Дудко вирішили створити першу в нашій країні патронатну сім’ю.

«У дитинстві я мріяла працювати в дитячому садку вихователькою», - розповіла журналістам інтернет-видання Proslav пані Наталя. І приблизно 20 років тому жінка випадково дізналася, що в броварській дитячій лікарні проживає багато діток, від яких відмовилися батьки. Пані Наталя звернулася до головного лікаря та запропонувала свою допомогу в їх вихованні. Вона гуляла з дітками, гралася з ними, годувала.

У лікарні для дітей виділили окремий поверх, де за допомогою благодійників зробили гарний ремонт. Через якийсь час жінка заснувала громадську організацію «Дім життя».

Наталія Дудко

Приблизно у 2008 році співробітники соціальної служби запропонували тимчасово прихистити дитину в їхню сім’ю. Жінка погодилася. На той момент малюкові було лише 9 місяців. І через деякий час йому знайшли люблячих батьків. Малюка всиновили.

Важливо знати, що патронатна сім’я тимчасово виховує дітей, які потрапили в складні умови або від яких відмовилися батьки. У результаті дитина опиняється в комфортних умовах, а не потрапляє до дитячого будинку. З патронатною сім’єю співпрацюють соціальні служби, а тимчасовим вихователям держава нараховує зарплату та трудовий стаж.

«Я дуже хотіла допомагати дітям. Ми вважали, що робимо по-справжньому добрі справи та приносимо користь суспільству. У ті часи ще не було такого поняття як “патронатна сім’я”. Цікаво, що на нашій сім’ї певною мірою й тестували нові законодавчі вимоги», - згадує Наталія Дудко.

Пані Наталя пам’ятає всіх дітей, які знайшли захист у її родині. У спеціальному альбомі акуратно зберігаються фотографії всіх вихованців.

У подружжя Дудко також є троє власних дітей. Старшій доньці вже виповнилося 37 років, а синам - 29 і 13 років.

Джерело інформації: сайт https://proslav.info/.

Теги:

Комментарии