Новини бізнесу в Україні на 2022 рік – що нового чекати від фіскальних органів

У 2022 році з’явився новий закон, який стосується змін у Податковому Кодексі України. Матеріал спрямований на те, щоб найефективніше відрегулювати бюджетні надходження. Ця мета озвучується вже у назві законодавчого акта. У цьому новому для українців рішенні влади є багато цікавих деталей, які стосуються рівною мірою підприємців, власників ПП або ТОВ, а також рядових платників податків, які працюють у найбільш стандартному найманому чи іншому форматі. Проте насамперед із матеріалами законодавчого рішення необхідно ознайомитись власникам бізнесу, адже на них впливає насамперед.

Правила про податки ФОП

Якщо ви стежите за такими матеріалами, як новини України сьогодні, то вже могли дізнатися про те, що мінімальна зарплата наступного року змінюється. Тепер вона виросла до 6500 грн, але це ще не все, адже попереду наступний підйом – до 6700 грн, що відбудеться в самій середині осені. Точніше – 1 жовтня. Змінився і прожитковий мінімум, теж ставши дещо більшими. Тепер сума становитиме 2481 грн.

Для підприємців має значення ще й те, що змінюється ставка щодо ЄСВ – тепер вона буде 22%. Єдиний податок намагається залишатися “дружнім” до бізнесмена, його обмежили розміром 10% від суми прожиткового мінімуму для категорії, що відноситься до ФОП першої групи. Якщо йдеться про другий, то кількість коштів, що виплачуються, підвищується до 20%. А якщо третя, то суми зовсім невеликі – від 3% до 5%.

cropped-Img-1987736415

Що відомо про доходи ФОП

Якщо використовується загальна система оподаткування, то вимоги до виплат із податків у календарному році становитимуть 18% ПДФО. Також додається до цих коштів півтора відсотки військового збору. Останній встановлюється щодо чистого доходу, тому результуюча сума може бути меншою, ніж просто отримані в результаті різних угод кошти. Це те, про що говорять останні новини України щодо досить делікатного питання “скільки платитимемо”. Звичайно, всі доходи треба буде підтверджувати за допомогою документів, щоби призначалися коректні суми.

Інші платежі та нюанси

Якщо продаєте третій або більше нерухомих об’єктів, доведеться заплатити солідну суму. Забудьте про мінімалку в п’ять відсотків – за новим законом необхідно буде віддати аж вісімнадцять, що дуже багато. Крім того, якщо компанія або ФОП викликатиме підозри, то їх можуть перевірити. Особливо уважно ставляться до різних боржників.

Це допоможе, на думку авторів закону, уникнути підроблених угод, коли вони укладаються за попередньою змовою, так само як і сприятиме виявленню злісних неплатників податків. Також запроваджено обов’язкове використання РРО (реєстраторів розрахункових операцій). Рішення спрямоване на боротьбу з незаконними платежами в обхід законодавства.

Теги:

Комментарии