Способи боротьби з жорсткою водою

Наявність металів у воді приносить чимало проблем. Це не тільки постійний накип на сантехніці та побутовій техніці, але і шкода для організму. Тривале споживання такої рідини може в майбутньому призвести до проблем із нирками та іншими внутрішніми органами. Тому власники колодязів та свердловин в обов’язковому порядку мають використовувати фільтр для води від заліза.

Як визначити, що жорсткість зависока

Звісно, наслідки для здоров’я можуть виникнути через десятки років, але лікарі не рекомендують споживати дуже жорстку воду протягом тривалого часу. Для визначення жорсткості воду непотрібно здавати до лабораторії. Про надмірну концентрацію солей металу розкаже:

  • солонуватий присмак;
  • набагато гірше розмилюється мило;
  • постійне утворення накипу на чайнику, бойлері, прасці, сантехніці тощо;
  • швидке зношування змішувачів та їхніх компонентів (різноманітні гумові прокладки швидше зношуються);
  • біла плівка на поверхні свіжого чаю чи кави в чашці;
  • речі погано відпираються (потрібно більше пральних засобів);
  • лущення шкіри після миття тощо.

Зазвичай такі характеристики має вода, що потрапляє в будинок з криниці чи свердловини. В місті ця проблема менш актуальна: водоканали проводять попередню обробку, за якої вміст солей металів суттєво знижується. Але навіть якщо в міській квартирі спостерігаються вищевказані симптоми, краще встановити фільтр від заліза.

Розв’язання проблеми

Єдиний варіант при надмірній жорсткості води – монтаж фільтра-пом’якшувача. Існує досить багато моделей, але оптимальний варіант вибирається залежно від особливостей складу води в конкретному регіоні.   

Жорсткість виникає не через старіння та зношування трубопроводів, а через наявність певних корисних копалин, що притаманні конкретній місцевості, особливості грунту. Пом’якшувач не проводить комплексне очищування води – він фільтрує лише солі металів. Тому таке обладнання – лише частина системи домашньої очистки. Найкраще із домішками в складі справляється система зворотного осмосу.

Комментарии