Лінзи чи окуляри: що радять офтальмологи?

З медичної точки зору окуляри є найбільш безпечним методом корекції порушення зору. Вони не контактують з поверхнею очей, тому не викликають інфекційні захворювання. Сучасні лінзи для окулярів виготовляють з еластичних полімерів, які при падінні не розлітаються на гострі уламки. До того, вони захищають очі від вітру, пилу та ультрафіолету. Виробники позбавили окуляри головного недоліку — небезпеки травмування, тому їх можуть носити діти, водії, спортсмени.

Існує думка, що окулярами неможливо досягнути ідеальної гостроти зору, яку забезпечують контактні лінзи. Офтальмологи спростовують цю думку, нагадуючи, що оптичні прилади варто виготовляти по параметрах конкретного пацієнта. Якщо ви купуєте готові окуляри в оптиці біля дому, ви не отримаєте ідеального зору. Але наблизитись до ідеалу можливо, якщо замовляти окуляри по індивідуальному рецепту у професійного оптика, наприклад ось тут

Переваги та недоліки контактних лінз

Головною перевагою контактних засобів корекції є відтворення фізіологічного зору без оптичних спотворень. В окулярах поле зору обмежене формою світлового прорізу оправи, а розміри предметів візуально відрізняються в залежності від оптичної сили. Лінзи ж прилягають до поверхні очей, тому створюють широкий огляд, покращуючи периферійний зір. Користувачі лінз бачать предмети у реальному розмірі без спотворень. Тому ці засоби є зручнішими для людей певних професій. 

Серед недоліків контактних засобів називають такі:

  1. Ризик травмування очей;
  2. Інфекційні ускладнення;
  3. Гіпоксія;
  4. Синдром сухого ока;
  5. Алергічні реакції на матеріал оптики чи розчини для догляду. 

Усі ці недоліки є тільки ризиками, а не переліком того, що обов’язково трапиться з користувачем. Ускладнення часто трапляються через недбалість самих пацієнтів. Травматичні ускладнення найчастіше бувають у людей, які носять пошкоджені лінзи, або не зважають на дискомфорт, спричинений попаданням бруду під пластинку. Кисневе голодування тканин рогівки є результатом переношування оптики та порушення режиму носіння. А інфекційні ускладнення трапляються через неправильний догляд за лінзами та контейнером, де вони зберігаються. 

Що обрати: лінзи чи окуляри?

Обидва методи корекції мають свої переваги та недоліки. Для чого обирати один, якщо можна їх поєднувати? Людина може постійно носити окуляри, а лінзи надягати тільки для походу у спортзал чи активного відпочинку. Або навпаки: на роботі чи навчанні носити лінзи, а вдома ходити в окулярах. Обидва засоби корекції є зручними, якщо їх обрав досвідчений офтальмолог чи оптометрист. Пам’ятайте, для замовлення окулярів та лінз потрібні різні рецепти. 

Теги:

Комментарии