Книга обліку доходів у 2023 році: основне про документ

Книгу обліку доходів скасували ще у 2021 році, але багато хто не міг зрозуміти, як працювати без цього важливого документа. А з початком повномасштабної війни взагалі з’явилося чимало змін у законодавстві. Тому питання про ведення книги знову набуло актуальності. Школа бізнесу Нова пошта підготувала роз’яснення, чи потрібна книга обліку доходів у 2023 році та що треба знати підприємцю про її заповнення.

Книга обліку доходів: що це та кому потрібна

Книга обліку доходів — це затверджений законом документ, котрий показує всі доходи та витрати фірми. Має встановлену типову форму, в якій регламентовано кількість рядків та їхній зміст. Усі дані в книзі обов’язково мають бути підкріплені первинними документами.

Книга потрібна для:

  • заповнення декларації;
  • підтвердження внесення ПДФО;
  • фіксування готівкових надходжень у компаніях, які не користуються касовими апаратами.

Книгу також використовують робітники податкової, щоб перевірити діяльність підприємця.

До 2021 року книгу вели всі підприємці. Але потім було прийнято постанову, згідно з якою для ФОП, що працюють на спрощеній системі оподаткування, ведення книги стало необов’язковим.

Але це не означає, що фіксувати прибутково-витратні операції більше не потрібно. Для ФОП передбачено спрощену систему ведення обліку. Вона передбачає, що книги в її затвердженому варіанті може не бути. Для підприємців на загальній системі оподаткування книга залишається обов’язковим документом, який ведуть за встановленими правилами.

Як вести книгу ФОП на загальній системі

Особливих змін для ФОП на загальній системі не передбачено. Правила ведення залишаються звичними:

  • грошові суми вносяться в гривнях та копійках;
  • кожна операція має бути підтверджена офіційним документом;
  • коригування за наявності записують в окремому рядку та завіряють підписом підприємця.

Усі витрати мають підтверджуватись документально. Для цього використовують акти виконаних робіт або платіжні доручення. Також підходить виписка з банківського рахунку.

За втрати книга має бути відновлена. Документ має звітності за місяць, квартал та рік. Після закінчення звітного періоду та подання всіх даних в контролювальні органи викидати книгу не варто, а зберігати її потрібно не менше 3-х років. Якщо перевірка встановить відсутність документа, буде вважатись, що в той період він не вівся. За це передбачено адміністративне покарання.

Як вести книгу на спрощеній системі

ФОПи на спрощеній системі також мають звітувати про витрати та надходження коштів, але вони можуть робити це у вільній формі. Підійдуть записи в зошиті, журналі або в електронному вигляді. В останньому випадку вибір програми також залишається за підприємцем. Книгу можна вести в файлі Word або в таблицях Excel. Ті, хто звикли до стандартного варіанту, можуть продовжувати використовувати затверджену форму.

Ведення книги у паперовому форматі

У паперовому вигляді затверджених правил ведення майже не існує. Підприємець може заповнювати журнал як йому зручно. Достатньо дотримуватись всього чотирьох рекомендацій:

  • супроводжувати записи підписом підприємця;
  • кожну операцію вказувати окремим рядком;
  • вносити дані за допомогою кулькової ручки з синіми або чорними чорнилами;
  • писати розбірливо.

Ведення книги в електронному вигляді

У податковій службі працюють над створенням порталу, який дозволить вносити дані в особистому кабінеті на сайті та завіряти електронним підписом, але наразі такої можливості немає.

Найбільш зручним варіантом для електронної книги обліку є таблиця Excel. Правила оформлення не затверджені. Тож можна самостійно обирати вид таблиці, кількість граф та інші параметри.

У деяких випадках працівники податкової можуть запросити паперову версію книги. Тоді достатньо роздрукувати таблицю та завірити її печаткою чи підписом підприємця.

Теги:

Комментарии