Які українські пісні знає весь світ?

Українські народні пісні відомі далеко за межами нашої країни. Адже з другої половини 19 століття наші мешканці переселяються до США та Канади, Бразилії, Австралії, Європи. І багато українців зберігали сімейні традиції та розповідали про нашу історію іноземцям, співали їм пісні.

Журналісти багато разів складали списки найпопулярніших музичних творів, написаних українською мовою. До рейтингів включали й народні, і сучасні композиції. На сайті pesnihi.com можна додати свій текст пісні, або знайти нові твори для вивчення.

До найпопулярніших українських пісень, які слухають у всьому світі, журналісти відносять такі композиції: «Щедрик», «Ой у лузі червона калина», «Червона рута», «Ти ж мене підманула», Stefania.

«Щедрик»

Твір створив для хору відомий композитор Микола Леонтович. У першій половині 20 століття хор давав гастролі Європою та США, тому українська пісня стала користуватися великою популярністю. Композиція перекладена багатьма мовами, а у 2016 році відзначали її 100-річний ювілей.

В англомовних державах «Щедрик» відомий під назвою «Carol of the Bells».

«Ой у лузі червона калина»

Композицію вигадав поет і журналіст Степан Чарнецький на початку 1914 року. Під час Першої світової війни її виконували січові стрільці, які входили до складу австро-угорської армії. У 20-30-ті роки пісня стала народною. Її також виконували бійці УПА.

На початку 2022 року Ukranian lyrics стала стрімко набирати популярності, у тому числі пісня «Ой у лузі червона калина», яку виконав лідер гурту «Бумбокс» Андрій Хлівнюк на Софіївській площі в Києві. Кавер-версію композиції також випустив гурт Pink Floyd.

«Червона рута»

Текст та музику написав композитор Володимир Івасюк у 1970 році. Музичний твір із задоволенням слухали в Україні наприкінці 80-х та на початку 90-х років.

Особливу популярність пісні принесла Софія Ротару, яка виконувала її на своїх концертах.

За кордоном «Червона рута» користується великою популярністю в українців, які давно виїхали з нашої країни.

«Ти ж мене підманула»

Вперше українська народна пісня згадується у 1897 році у «Збірнику Харківського історико-філологічного товариства».

Композиція розповідає про молодого хлопця, який закоханий у дівчину. Вона щодня призначає йому побачення, але не приходить на них.

Stefania

Пісня українського гурту Kalush Orchestra, яка стала неймовірно популярною у 2022 році. Композиція сподобалася мільйонам слухачів у всьому світі. Група Kalush Orchestra виконала її на конкурсі «Євробачення» та виграла його.

Теги:

Комментарии