Види паперу в сучасній поліграфії

Естетичні показники поліграфії та якість зображення суттєво залежать від виду паперу, на якому відбувався друк. Важливі різні показники: щільність паперу, білизна, матова чи глянцеве поверхня. Типографія xprint.com.ua пропонує друк поліграфії різних форматів із можливістю обрати різни типи матеріалу. Які види паперу сьогодні застосовується в сучасній поліграфії? І які їхні характеристики?

Офсетний

Назва паперу походить від відповідного типу друку – офсетного. Тому що свого часу цей вид матеріалу використовували виключно для офсетних друкарських машин. Проте сьогодні цей матеріал є популярним і для інших видів друкарських технологій. Щільність офсетного паперу може суттєво відрізнятися – від тонкого з показниками в 65 г/м2 до цупкого на 280 г/м2.

Головні характеристики цього виду матеріалу:

  • білий колір;
  • матова поверхня;
  • відсутність відблисків на світлі;
  • ідеально гладкий матеріал;
  • високий вміст целюлози в складі.

На аркушах офсетного паперу зручно писати кульковою ручкою, малювати простими чи кольоровими олівцями, маркерами. Він підходить для виконання технології тиснення, а от ламінування застосовується крайнє рідко. Зображення на дукарському офсетному папері не такі насичені, як вони виходять на крейдованому матеріалі. Офсетний папір традиційно застосовується для виготовлення книжок, блокнотів, альбомів, фірмових бланків та поштових конвертів. Підходить і для виготовлення упаковки, приміром, паперових пакетів.

Крейдований

Дуже популярний вид матеріалу. Цей папір легко впізнати на дотик – поверхня матеріалу вкрита шаром крейди та каоліну. Крейдований папір дуже популярний, оскільки може мати різну текстуру – матову чи глянцеву. Також у нього широкий діапазон щільності, тож папір широко застосовують при створенні журналів, постерів, календарів, візитівок.

Крафт

Це один із найстаріших видів друкарського паперу, який сьогодні отримав другу хвилю популярності. Бурий відтінок та груба текстура крафтового паперу асоціюються із рукотворністю, екологічністю. Тому матеріал часто застосовують для виготовлення брендованих пакетів, оригінальних запрошень і навіть візитівок.

Дизайнерський

Цей вид матеріалу відкриває широкі можливості для творчості. Традиційно застосовується в ситуаціях, коли є необхідність виготовити презентабельну, ексклюзивну поліграфію. Матеріал оптимально підходить для створення арт-буків, весільних запрошень, подарункових сертифікатів, оригінальних візитних карток.

Газетний

У цього паперу дуже низька щільність – у межах 40-50 г/м2. У руках відчувається, що матеріал неміцний, тонкий і легко рветься. Для газетного паперу характерний жовтуватий чи сірий відтінок. Цей матеріал досі має широке застосування – підгодить для виготовлення поліграфії офсетним методом. Зображення на газетному папері можуть бути як кольорові, так і чорно-білі.

З газетного паперу виготовляють інформаційні, рекламні видання чи інші види поліграфії, що не розраховані на тривалий період зберігання. Достатньо швидко матеріал жовтіє, змінюється насиченість кольорів, а сам папір стає крихким.

Самокопіювальний

Багатошаровий матеріал, що призначений для створення бланків. Такий папір має спеціальне хімічне покриття – з його допомогою тексти з одного аркуша автоматично копіюються на іншу сторінку без застосування копіювальних пристроїв. Це зручний метод розмноження заяв, документів, які заповнюються ручним методом. Самокопіювальний папір тонкий, тому застосовується лише при офсетному друці.

У типографії https://xprint.com.ua вам запропонують різні види дизайнерського паперу, що дозволить реалізувати складні оригінальні рішення.

Теги:

Комментарии