Що таке оцтова кислота та де вона застосовується

Навколо нас існує настільки багато хімікатів та різноманітних сполук, що навіть важко уявити, адже ми використовуємо їх у своїй повсякденності щоденно, не замислюючись про це. Оцтова кислота купити – це одна з кислот, яку ви можете побачити на етикетках тих продуктів, які час від часу купляєте. Що це саме за кислота та де вона використовується?

Визначення оцтової кислоти 

Оцтова кислота ще відома як етанова кислота – це монобазична органічна речовина, яку спеціалісти в області хімії позначають формулою СН3СООН. Кислою цю речовину робить її гідроксильна група, яка стоїть у формулі на кінці, окрім того, вона складається з двох груп радикалів. Перша – це метильна група, друга – карбонільна. Сама по собі оцтова кислота – це органічна сполука, яка дуже часто зустрічається й у природі, не тільки у хімічному вигляді. Вона є однією з найпоширеніших кислот, яка має наступні фізичні властивості: 

  1. Безбарвна рідина, яка на вигляд виключно прозора та кришталево чиста. 
  2. Запах у неї дуже різкий, що нагадує класичний оцет, який можна купити у супермаркеті. В залежності від виробника запах може навіть бути досить кислим, пронизливим. 
  3. Температура кипіння складає близько 118-119 градусів за умови стандартного атмосферного тиску. В хімії це вважається доволі невеликою температурою кипіння, тому рідина має змогу легко випаровуватися, за потребою користувача. 
  4. Температура плавлення – 16,7 градусів. Тобто звичайний стан для оцтової кислоти – рідкий стан, якщо вона буде зберігатися в умовах кімнатної температури. 
  5. Густина речовини залежить від концентрації та температури повітря водночас. При умовах навколишнього середовища 25 градусів, густина кислоти буде становити 1,05 г/см3. 
  6. Чудово розчиняється у воді, що робить її легкою для використання у багатьох ґалузях промисловості. При контакті з водою утворює гомогенний розчин, який має кислий характер. Проте для утворення подібного вигляду треба долучити велику кількість води.
  7. Легко випаровується навіть при кімнатній температурі, тому оцтову кислоту часто використовують з метою дезінфекції, очищення. 
  8. При контакті з металами цинку, марганцю утворює водень.
  9. При реакції з лугами утворює оцтатні солі та воду.

Оцтова кислота, яку ви можете придбати на сайті soda.kiev.ua, можна використовувати для багатьох цілей, зокрема у харчовій, фармацевтичній промисловості, а також для домашніх побутових справ. Для очищення поверхонь та дезінфекції приміщень. У харчовій промисловості її активно додають виробники з метою збереження смаку їжі, як консервант та регулятор кислотності. У фармацевтиці при виробництві лік, сиропів.

При її використанні треба дотримуватися значних мір обережності, адже вона може бути подразливою для шкіри та слизових оболонок при прямому контакті з розчином. 

Комментарии