MyKharkov.info: Як під Харковом, на місці краху царського поїзда, храм спорудили

У місті Харкові та його околицях досить багато православних культових споруд, однак, мабуть, в історії нашого краю немає жодного іншого храму, до якого б приклав руку хтось із роду Романових. Про цю дивну історію розповідає MyKharkov.info.

Катастрофа

Хто б міг подумати, що саме під Харковом, на ділянці тоді ще Курсько-Харківсько-Азовської залізниці, станеться трагічна аварія імператорського поїзда? 17 жовтня 1888 року сталася залізнична катастрофа поблизу станції Борки. Наслідками аварії поїзда, що зійшов з рейок, стали смерть 21 пасажира і поранення ще 68 людей. Однак російський монарх зі своєю родиною, який їхав у поїзді, не постраждали. Доречі, революціонери для вбивства царя теж планували влаштувати теракт на залізниці.

В офіційній російській пресі, не без легкої руки православних церковнослужителів, порятунок Олександра ІІІ та членів його сім’ї розцінювався та подавали публіці як диво.

Порятунок царської родини відзначили в архітектурному шедеврі

Неподалік місця краху царського поїзда був влаштований Спасо-Святогорський скит. Через кілька років після катастрофи, 21 травня 1891 року, на місці чудового порятунку імператорської родини, відбулося закладання храму в ім’я Христа Спасителя Преславного. Перший камінь нового храму був урочисто покладений імператрицею Марією Федорівною.

Зовнішній вигляд та внутрішнє оздоблення храмового комплексу розробив академік архітектури Роберт Робертович Марфельд. Згідно з планом архітектора, сам храм Христа Спасителя Преславного мав розташовуватися за 60 метрів безпосередньо від залізничного полотна. 

Храм був виконаний у російсько-візантійському стилі XVII століття і був досить величним архітектурний шедевр, оточений з трьох сторін критою галереєю. Вівтар храму знаходився на сході, був звернений безпосередньо до залізничного полотна.

Втрачена спадщина і те, що залишилося

До нашого часу збереглася лише каплиця Нерукотворного спасу, решта комплексу, насамперед храм Христа Спасителя Преславного, була перетворена на руїни в роки війни сильним вибухом.

У напівзруйнованому стані каплиця, що збереглася, простояла понад 50 років. Однак у 2003 році на неодноразові прохання мешканців селища Первомайський Зміївського району каплиця була відновлена..

Теги:

Комментарии