Чиновники, бізнесмени та спортсмени: хто отримує стипендію почесних громадян Харкова, — ХАЦ

Протягом липня майже 3 мільйони гривень міського бюджету були витрачені на довічні стипендії для почесних громадян Харкова. Якщо тенденція залишиться незмінною, річна сума витрат на утримання “почесних громадян” досягне понад 35 мільйонів гривень.

Про це розповіли у своєму матеріалі представники Харківського антикорупційного центру після ретельного аналізу публічних коштів.

У липні розмір однієї стипендії склав 33 500 гривень, її отримали 88 почесних громадян міста або їх представники.

Лише невелика кількість стипендіатів подали заяви на перерахування коштів до інших установ. Наприклад, стипендія мільярдера Олександра Ярославського спрямована на рахунок управління освіти адміністрації Салтівського району міста для підтримки школи № 128. Стипендії екснардепа-регіонала Віктора Остапчука та колишнього міністра транспорту та зв’язку Георгія Кірпи (що отримує його вдова) направлені на рахунки в “Індустріалбанку”.

Решта стипендіатів отримують кошти з бюджету на своє ім’я.

Ці стипендіати — відомі політики, бізнесмени, діячі науки та культури, спортсмени та військові.

Згідно з даними видання “Kharkiv Today”, наразі в списку почесних громадян Харкова є 139 осіб. Серед них — підсанкційний олігарх Павло Фукс, комуністка й проросійська екснардеп Алла Александровська, колишній регіонал Михайло Добкін, плавчиня Яна Клочкова.

Але не всі отримують стипендії. Після початку повномасштабного вторгнення міськрада продовжила виплачувати гроші комуністці Аллі Александровській, яка разом з сином переховується в росії.

Після скандалу в соцмережах їй припинили виплати.

Також стипендії не отримують колишній голова ОДА Михайло Добкін, бізнесмен Павло Фукс, митрополит Харківський та Богодухівський УПЦ мп Онуфрій (Олег Легкий). Наприкінці січня 2023 року стипендію припинили отримувати олімпійська чемпіонка з плавання Яна Клочкова. Виплати проводились до січня 2023 року.

За медіаданими, колишня мешканка Харкова з початком вторгнення в Україну не з’являлась і разом з родиною проживає в анексованому Криму.

Серед осіб, які продовжують отримувати стипендію, можна зазначити екснардепів-регіоналів Олександра Фельдмана та Володимира Мисика (власника хлібокомбінату “Кулиничі”), колишніх міських голів Володимира Шумілкіна та Михайла Піліпчука. Також, звання почесного громадянина має Євгеній Кушнарьов, який помер у 2007 році; стипендію від держави отримує його дружина Валентина Кушнарьова.

Список почесних громадян Харкова переглянуть після перемоги, — Терехов

Забудовники Харкова також не відмовляються від стипендій з бюджетних коштів. Наприклад, Олександр Харченко – член виконкому міськради та власник ПАТ “Трест-Житлобуд-1” – отримує сотні мільйонів гривень для відновлення Харкова, не розкриваючи кошторисів.

Серед почесних громадян міста, що отримують фінансову підтримку, також є носій легендарної футболки на підтримку “Беркуту” — ексголова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

Серед отримувачів стипендій є й засновниця приватного навчального закладу “Харківський гуманітарний університет “Народна українська академія” Валентина Астахова. Фонд “Рускій мір”, який підпорядкований російському уряду, фінансував діяльність Астахової в місті, що потрапив під санкції Національного агентства з питань запобігання корупції.

Цей фонд був створений та підтримується урядом рф, і його завдання полягає у поширенні російської мови та культури світовим співтовариством. Однак він також використовувався для просування політичних інтересів росії та антиукраїнської пропаганди.

Організації, створені за участю Астахової, проводили події у Харкові, такі як “200-річчя Бородинської битви: Україна пам’ятає”. Як зазначала донька Астахової, наступна ректорка НУА, мета заходу – формування у школярів цілісного позитивного історичного мислення, а також привернення уваги до ювілею великої історичної події “Бородинської битви”.

За просування російської культури в Україні Астахова-старша отримала медаль від експрезидента рф Дмітрія Мєдвєдєва. 

Отримує стипендію також видатний тренер Мирон Маркевич, тенісистка Еліна Світоліна, боксер Олександр Гвоздик. Серед них Еліна Світоліна відзначила відзнаку в контексті придбання зимового одягу для військових із Харкова.

Отримують регулярно гроші з бюджету й відомі спортсмени, зокрема, тренер Мирон Маркевич, тенісистка Еліна Світоліна, боксер Олександр Гвоздик.

Маркевич про свій статус “почесного харків’янина” не згадував, тоді як тенісистка Еліна Світоліна лише підтверджує свою відзнаку на ділі, придбавши зимовий одяг для військових із Харкова. Серед знаменитостей стипендію отримує також доктор Євген Комаровський.

Представництво Харківської міської ради прокоментувало тему стипендій для почесних громадян.

“Харківський міський голова Ігор Терехов давно дав команду ретельно проаналізувати список почесних громадян Харкова, і недостойних людей з нього буде викреслено після перемоги. Як повідомив очільник міста, список почесних громадян – довгий, неоднозначний і створювався колегіально депутатським корпусом багато років поспіль”, — йдеться у заяві міськради. 

 Ігор Терехов своєю чергою заявив, що список буде переглянутий з урахуванням думки громадськості, оскільки питання стосується всього міста.

 “Окремі представники окремих партій намагаються сьогодні будь-якими способами привернути увагу до себе та своєї політичної сили, виносячи в публічну площину питання, які безпосередньо не пов’язані з обороною міста та відновленням Харкова. Втім, в умовах війни така широка дискусія неможлива і непотрібна. Вона тільки дестабілізує публічний простір і грає на руку ворогові, а цього допустити не можна. Позбавляти ж звання кулуарно – ще більш помилково. Досить з нас того, що багатьох свого часу так нагороджували”, — зазначив міський голова.

У деяких випадках міська рада змогла зупинити виплати стипендій навіть під час воєнних дій. Щороку депутати затверджують нові списки почесних громадян, додаючи ще п’ять кандидатур. Це означає ще понад мільйон гривень додаткових витрат на рік. Однак таку політику слід буде переглянути після війни, як стверджує Терехов, але актуальність цього питання вже відчутна зараз.

За словами голови правління Харківської антикорупційної коаліції Дмитра Булаха, перелік почесних громадян Харкова потребує корінного оновлення. Особливо важливо вилучити з цього списку політиків та колишніх народних депутатів.

“У нас була певна комунікація з міським головою щодо цього питання. Моя позиція: треба прибрати політиків та політичних чиновників. Це зменшить список десь на сорок відсотків. Інше питання “червоні директори” та “червоні ректори”. Я не розумію, чому це звання обов’язково мають отримувати ректори, які просиділи на посадах по 20 років. Вони, як правило, не створювали підприємства та навчальних закладів. Вони їх очолили та законсервували під себе. Але ті, чиї здобутки реальні, нажаль, їх там одиниці, повинні залишитися. Загалом, навіть просто видалення зі списку усілякого роду політичних діячів значно покращить і оздоровить ситуацію”, — заявив голова правління ХАЦ Дмитро Булах.

Повний перелік почесних громадян Харкова, які отримали стипендію у липні:

  1. Катіб Мамедов
  2. Микола Овчаренко
  3. Максим Веракса
  4. Юрій Караченцев
  5. Микола Велигоцький
  6. Олександр Ярославський (перераховує на потреби школи № 128)
  7. Мирон Маркевич
  8. Алла Бобейко
  9. Михайло Пилипчук
  10. Володимир Мисик
  11. Валерій Алтухов (стипендію отримує вдова Олена Алтухова)
  12. Олександр Кривцов (стипендію отримує вдова Ніна Кривцова)
  13. Валентин Голік
  14. Вячеслав Пивоваров (стипендію отримує вдова Ольга Куценко)
  15. Леонід Тарабаринов (стипендію отримує довірена особа Наталія Тарабаринова)
  16. Валерій Бойко
  17. Володимир Пономаренко 
  18. Степан Полторак
  19. Сергій Гузченко
  20. Ігор Вировець
  21. Сергій Куделко
  22. Валентина Астахова
  23. Володимир Лісовий
  24. Олександр Фельдман
  25. Сергій Тесленко
  26. Володимир Радченко
  27. Юхим Чемеровський (стипендію отримує Ірина Чемеровська)
  28. Наум Водовозов
  29. Еліна Світоліна
  30. Світлана Горбунова-Рубан
  31. Василь Тацій (стипендію отримує Людмила Тацій)
  32. Ілля Залюбовський (стипендію отримує Надія Залюбовська)
  33. Віктор Остапчук (стипендія перераховується на рахунок у АКБ “Індустріалбанк”)
  34. Володимир Шумілкін
  35. Микола Соловйов (стиіпендію отримує Станіслава Соловйова)
  36. Олександр Черевко
  37. Світлана Коливанова-Попеску
  38. Алла Коваленко
  39. Костянтин Шердіц
  40. Володимир Садковий
  41. Володимир Лупальцов
  42. Олександра Зуб
  43. Петро Мчедлов-Петросян
  44. Юрій Мацевитий
  45. Євген Кушнарьов (стипендію отримує дружина Валентина Кушнарьова)
  46. Ніна Максимова
  47. Олексій Середа
  48. Сергій Кирик
  49. Олександр Бандурка
  50. Галина Марченко
  51. Віль Бакіров
  52. Зоя Колесникова
  53. Леонід Товажнянський
  54. Євген Комаровський
  55. Олександр Духовський
  56. Володимир Бабаєв
  57. Валентин Черних
  58. Леонід Шутенко (стипендію отримує вдова Джульєтта Шутенко)
  59. Анатолій Туренко (стипендію отримує Євгенія Туренко)
  60. Олександр Гвоздик
  61. Олександр Жданов
  62. Володимир Кривцов (стипендію отримує Валентина Кривцова)
  63. Михайло Бондаренко (стипендію отримує Лідія Бондаренко)
  64. Юрій Кроленко (стипендію отримує Аделаіда Кроленко)
  65. Михайло Борисюк
  66. Олег Дьомін
  67. Тетяна Таукешева
  68. Іван Неклюдов
  69. Віктор Ковтун
  70. Олег Мікац
  71. Валерій Фадєєв
  72. Світлана Дуденко
  73. Микола Вахно
  74. Володимир Семиноженко
  75. Лєна Грабіна
  76. Георгій Кірпа (гроші перераховують на рахунок в АКБ “Індастріалбанк”)
  77. Олександр Рідний
  78. Іван Прищепа
  79. Сергій Чернов
  80. Володимир Золотарьов
  81. Валерій Шмуклер
  82. Сергій Гусаров
  83. Ілля Гельфгат
  84. Олексій Настаченко
  85. Олександр Волобуєв
  86. Олександр Харченко
  87. Юрій Поярков (стипендію отримує дружина Олена Гайдева)
  88. Олена Гречаніна

Ця стаття була представлена “Харківським антикорупційним центром” в рамках Програми сприяння громадській активності “Долучайся!”, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст статті є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів і не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.

Комментарии