Харків’янина судитимуть за допомогу ухилянтам від мобілізації та вимагання грошей з непридатних до служби (Фото)

Новобаварська окружна прокуратура Харкова направила до суду обвинувальний акт стосовно 37-річного чоловіка за допомогу ухилянтам уникати мобілізації та вимагання грошей з непридатних до служби.

За даними слідства, чоловік організовував проходження військовозобов’язаними чоловіками медкомісії, за результатами якої їх визнавали непридатними до проходження військової служби та знімали з військового обліку. Надалі вони отримували можливість безперешкодно виїжджати за кордон.

Вартість такої послуги становила від 3 до 5 тисяч доларів США. При цьому частина військовозобов’язаних навіть не прибувала для проходження ВЛК.

Відбирав відбитки пальців в українських патріотів: судитимуть псевдоправоохоронця з Куп‘янська

Щобільше, чоловік вимагав гроші від осіб, які за станом здоров’я дійсно не мали проходити військову службу. Зокрема, він повідомив чоловіку, який має вади зі здоров’ям, що самостійно той не зможе пройти обстеження, військово-лікарську комісію та знятись з військового обліку.

За підготовку документів щодо медичного обстеження, отримання відповідних медичних висновків та подальше зняття з військового обліку ділок оголосив суму в розмірі 3000 доларів США. Здійснюючи психологічний тиск, обвинувачений заявив, що у разі відмови передати гроші потерпілого відправлять у найгарячішу точку проведення бойових дій. Усього ділок встиг отримати від потерпілого 2000 доларів США.

Під час обшуків правоохоронці вилучили в обвинуваченого чорнові записи, підривач до ручних гранат типу УДЗ, корпус ручної осколкової гранати РГН та два ножі, виготовлені саморобним способом за типом мисливських загального призначення.

Суд розглядатиме справу у Дзержинському районному суді Харкова.

Комментарии