Харківська поліклініка № 24: сумнівні витрати на дорогі футболки та кросівки, — ХАЦ

У списку “сумнівних витрат” бюджетників різних регіонів України з’явилися і закупівлі Харківської міської поліклініки № 24. Придбання футболок за 5000 гривень за штуку та пар кросівок за 6000 гривень — це розкіш, яка не вписується в час війни.

29 червня поліклініка № 24 уклала договір з ФОП Клименко Артемом Вікторовичем на придбання чотирьох футболок за 21 000 гривень. Цей підприємець вже не вперше здійснює дивні закупівлі для поліклініки. За весь період співпраці поліклініка № 24 заплатила Артему Клименку понад десять мільйонів гривень за 578 контрактами.

Придбання футболок. Скріншот з сайту “Прозорро”

Зазначений ФОП майже не укладає договори з іншими суб’єктами через систему Prozorro. Важливо зазначити, що угоди укладаються без проведення торгів, тобто поліклініка сама обирає цього підприємця та погоджується на його ціни.

Три футболки Polo розміром XXL та одна футболка розміром XL коштували по 5184 гривні за кожну. Загальна сума договору може здатись невеликою, проте вартість кожного придбаного предмета вразила своїм розміром для міської поліклініки.

Вартість чоловічої футболки Polo в Інтернеті коливається від 400 до 2000 грн. Однак поліклініка значно перевищила вартість цих речей. У травні вони придбали дві футболки Polo XXL за 6276 гривень у того ж ФОП Клименка. Таким чином, червнева закупівля одягу “відбулася з економією”. Але футболка Polo розміром S у травні виявилась відносно “дешевою” — 5184 бюджетні гривні. Вереснева закупівля також видалася “економною”, коли поліклініка придбала одну фірмову футболку Puma розміром XL всього за 3680 гривень.

У квітні 2023 року поліклініка придбала дві пари жіночих кросівок (розмір 37 та 39) за 6430 гривень за пару. У офіційному інтернет-магазині Adidas в Україні можна знайти жіночі кросівки в ціновому діапазоні від 1000 до 3000 гривень.

Водночас здається, що поліклініка економить на чоловічому взутті. У листопаді 2022 року для чоловіків придбали дві пари (розміри 42 та 46) за 5480 гривень за пару.

Закупівля жіночих кросівок також може виявитись “дешевшою”. У серпні 2022 року було придбано 5 пар жіночих кросівок різних розмірів (від 38 до 43) за 4480 гривень за пару.

Крім взуття, поліклініка закупає рослини, що також недешево коштують.

10 червня 2022 року було придбано зелений мох площею 2,2 квадратних метра за майже п’ятдесят тисяч гривень. Проте, за ціною 4000 гривень за квадратний метр можна придбати скандинавський мох Ягелю. Крім того, купили квітку в вазоні за 18 850 гривень у ФОП Зубара Всеволода Владиславовича.

Крім квітки у вазоні були придбані дві квітки різної висоти: Сансевьера Laurentii d27/h105 по 3900 грн. за штуку та Сансевьера Laurentii d14/h50 за 1600 грн.

ХАЦ поспілкувався з контактною особою поліклініки № 24 Іваном Плякою. Він підтвердив такі ціни на одяг. За його словами, це спеціалізований одяг, зроблений на замовлення.

“Це спеціальні кросівки купляли, для лікарів.  Футболки також для лікарів, їх замовляли”, – відповів Пляка.

Щодо вартості квітки пояснення представника медустанови було таким: у вартість була закладена ціна горщика.

Хоча, ймовірно, лікарям поліклініки дійсно потрібний спеціальний одяг, але медична установа переплачує й на інших закупівлях.

За офісний папір, купуючи у того ж ФОП Клименко, поліклініка заплатила 396 гривень за одну пачку на загальну суму 250 тисяч гривень, в той час, як ціна в супермаркетах коливається від 160 до 220 гривень. Для порівняння, нове КП “Централізована закупівельна організація” провело торги та закупило папір для пологового будинку та комунальних підприємств за 144 гривні за пачку.

“Ну там же якість впливає. Більш товстий. Якість. Більш якісний”, – невпевнено прокоментував цю закупівлю Іван Пляка.

Тільки на цій закупівлі переплата могла скласти понад 100 тисяч гривень.

Це лише одна з багатьох переплат. Наприклад, витрати на водонагрівач Atlantic Elite Steatite VM – 80 склали 17140 гривень, хоча його вартість у виробника становить 8929 гривень. Так само поліклініка № 24 придбала мобільний кондиціонер Cooper&Hunter за 31 600 гривень, тоді як міська поліклініка № 8 змогла купити його за 16 100 гривень. 

А переплати стосуються навіть господарського мила “Друг” (125 г.), яке поліклініка придбала за 41,6 гривень за брусок, в той час, як ціна в магазинах “Епіцентр” становить 22 гривні. Туалетний папір (тришаровий Delux персик 20 рулонів в упаковці), який поліклініка купує по 1113 гривень за упаковку, можна знайти у “Розетці” або “Епіцентрі” від 434 до 635 гривень.

Згідно з даними порталу Prozorro, за останні роки поліклініка витратила понад 175 мільйонів гривень на різні угоди, з яких 108 мільйонів гривень припадають на непрозорі тендери.

Одним з основних отримувачів коштів за такими сумнівними закупівлями є ТОВ “Юскас” (16,3 млн грн) та ТОВ “Юскас+” (9,1 млн грн), які займалися поточними ремонтами в будівлі поліклініки. Більшість цих угод не мають детального кошторису, але в деяких випадках зафіксовано завищені ціни. Наприклад, у вересні 2022 року поліклініка замовила ремонт з використанням комерційного лінолеуму за ціною 801 гривні за квадратний метр, хоча ринкова ціна складає лише 660 гривень.

Зараз середня ринкова ціна комерційного зносостійкого лінолеуму становить 660 гривень за квадратний метр. При тому, що є купа варіантів в “Епіцентрі” по 400 гривень за квадратний метр

Аналогічна ситуація спостерігається з придбанням кахельної плитки та сталевих радіаторів. Поліклініка платила майже 1000 гривень за квадратний метр кахлю, тоді як існують значно більш доступні варіанти на ринку вартістю 500-700 гривень.

Типові ціни на комерційний лінолеум

Також виявлено переплату при закупівлі сталевих радіаторів, коли поліклініка заплатила 7000 гривень за одиницю, тоді як аналогічний радіатор коштує трохи понад дві тисячі гривень.

Засновником та директором обох “Юскасів” є Олександр Скрипка.

Такі переплати викликають серйозні запитання щодо ефективності використання бюджетних коштів та прозорості закупівель поліклініки.

Комментарии