Перетинали річку в гідрокостюмах: розслідування щодо схеми переправлення ухилянтів до Молдови завершено (Фото)

Працівники ДБР завершили досудове розслідування щодо організаторів та учасників незаконної схеми з переправлення чоловіків призовного віку до Республіки Молдова.

Обвинувальний акт скеровано до суду.

На початку лютого 2023 року мешканець Харкова, який сам втік від мобілізації за кордон, вирішив «заробити гроші на собі подібних». Спільниками стали троє його знайомих, що залишалися в Україні, один з яких працівник Держпродспоживслужби.

Вони розробили для ухилянтів спеціальний маршрут, який пролягав поза пунктами митного пропуску в південно-західних областях України. Після цього ділки почали шукати клієнтів, які були готові заплатити за «послуги» 5 тисяч доларів США.

Воєнком Чугуївського ТЦК, якого обвинувачують у хабарництві, стверджує, що не причетний до інкримінованих злочинів

Бажаючих втекти від мобілізації учасники групи доставляли до точки перетину кордону з Молдовою, після чого вони мали вбрід переходити одну з місцевих річок. Для цього їм видавали гідрокостюми, а на молдавському боці кордону їх зустрічав організатор схеми.

ДБР викрило та заблокувало цей незаконний механізм у квітні 2023.

Троє фігурантів обвинувачуються у незаконному переправленні осіб через державний кордон України, за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 332 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 7 років.

Організатор, який переховується закордоном, оголошений в розшук.

Процесуальне керівництво здійснює Харківська обласна прокуратура.

NewsRoom – незалежне видання, яке розвивається з 2015 року. Щодня на сайті журналісти розміщують десятки новин про життя Харкова та України. Більше інформації представлено в розділах «Новини компаній», «Бізнес», «Місто», «Їжа».

Комментарии