Представники дев’яти європейських країн відвідали Ізюм: огляд ситуації та відновлення міста (Фото)

4 червня делегації Литви, Нідерландів, Данії, Хорватії, Бельгії, Польщі, Швеції, Словаччини та Словенії, а також представництва ЄС, ООН в Україні та ГУАМ відвідали Ізюм під час робочої поїздки.

Під час зустрічі, заступник начальника ХОВА Михайло Харнам розповів делегаціям про поточну ситуацію в місті.

Харнам зазначив, що внаслідок російського вторгнення у Ізюмі було зруйновано 224 багатоквартирних будинки, із яких 9 вже відновлені. Наразі, 91 будинок потребує капітального ремонту, а 124 потребують поточного. Крім того, 766 приватних житлових будинків потребують негайного відновлення.

Заступник начальника Харківської ОВА висловив пріоритет відновлення житла в Ізюмі, щоб люди могли повернутися додому. Він також зазначив про розроблену концепцію відновлення міста, у тому числі проєкт реконструкції Ізюмської лікарні, в якому допомагає благодійна Фундація Олени Зеленської. Надіються на міжнародну підтримку у цьому процесі.

Чугуївське передмістя під обстрілом: початок розслідування ракетного удару по Харківщині

Начальник Ізюмської РВА Степан Масельський зазначив, що все більше людей повертається в місто. Після вторгнення рф в Ізюмі проживало близько 50 тисяч осіб, після деокупації — близько 10 тисяч, а на сьогодні кількість мешканців перевищує 20 тисяч. За словами Масельського, планується поліпшити умови проживання містян, зокрема шляхом створення індустріального парку, що забезпечить більше робочих місць.

Посол Литовської Республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас, який вже втретє відвідав Ізюм під час повномасштабної війни, заявив, що Литва розуміє значення підтримки України та вже розпочала деякі проєкти відновлення.

До речі, під час одного з попередніх візитів до Ізюма Посол Литовської Республіки в Україні прихистив місцеву собаку на прізвисько Зума. Зараз вона живе у нього вдома.

Комментарии