Розбіжності в тендерах на відновлення Харкова: компанія без досвіду отримала угоди на 20 млн грн, — ХАЦ

Департамент капітального будівництва Харківської обласної державної адміністрації (ОДА) уклав три угоди на суму 20 млн грн, проте отримувач не має попереднього досвіду з державними підрядами.

Вказані розбіжності виявили під час моніторингу сайту “Прозорро”.

Тендери були розіграні між двома компаніями — ТОВ “СК “СТС” та ТОВ “СК “Пантеон”.

ТОВ “СК “Пантеон” отримало угоду на капітальний ремонт багатоквартирного будинку за адресою вулиця Східна, 3 (8,26 млн грн) та аварійно-відновлювальні роботи будинку по вулиці Східна, 5 (6,5 млн грн). Також Департамент уклав угоду з ТОВ “СК “СТС” щодо відновлення багатоквартирного будинку на вулиці Садовій, 85.

ТОВ “СК “Пантеон” було засноване у 2020 році, а її керівником та засновником був Олександр Чалий з міста Добропілля, Донецької області.

За даними “Прозорро”, компанія не вигравала жодного тендеру на ремонт або будівництво до 1 травня 2023 року. Проте після того, як фірму переписали на Олексія Буряка з Печеніг, вона отримала державні підряди.

Зазначено, що згідно з інформацією від YouControl, у 2020 році річний дохід ТОВ “СК “Пантеон” становив 94,5 тис. грн, у 2021 році — 332,9 тис. грн, а у 2022 році дохід був майже нульовим.

За вимогами умов проведення торгів на капітальний ремонт, під час тендерної процедури компанія мала представити фінансові дані, які повинні були містити подібні угоди. Для підтвердження свого досвіду, представники ТОВ “СК “Пантеон” подали копії актів виконаних робіт, які виконувались з іншою організацією під назвою ТОВ “Гольпергруп”. Ці документи заявляли про роботи на мільйонні суми, але в фінансовій звітності “СК “Пантеон” такого обсягу робіт не було відображено.

Перший договір стосується капітального ремонту будівлі КЗ “Первомайський ліцей № 7”. Оскільки це комунальний заклад на його ремонт має проводитись тендер.

Оглядаючи деталі, виявлено, що такий тендер відбувся у 2021 році, а не у 2020 році. Переможцем торгів стала компанія ТОВ “Індастріал Білдінг Груп”, а субпідрядником на 50% стало ТОВ “Будівельник”. До останньої компанії прямий стосунок має заступник голови Харківської обласної військової адміністрації Михайло Харнам.

У другому договорі головним підрядником тут було ТОВ “Гольпергруп”, а ТОВ “СК “Пантеон” виступало субпідрядником та виконувало роботи у 2021 році.

У документах є акт, що стосується виконаних робіт у липні 2021 року, хоча проєкт був завершений ще у 2020 році.

Харківському антикорупційному центру вдалося знайти проєкт на сайті Українського фонду соціальних інвестицій, який був повністю реалізований ще у 2020 році. Жодних робіт у 2021 році на суму понад 3 млн грн на цьому об’єкті не проводилося.

Субпідрядником також зазначено ТОВ “Будівельник”.

Згідно з аналітичною системою YouControl, ТОВ “Гольпергруп” також не зазначало жодних доходів або витрат у 2020-2021 роках, щоб покрити роботи загальною сумою понад 6 млн грн. У 2020 році їх дохід становив 1,2 млн грн, а наступного року знизився на менше ніж мільйон гривень.

Засновником цього підприємства є Геннадій Хлєбінських.

ХАЦ спробував отримати коментар від компанії “Гольпергруп”, але на зазначений у тендерній документації номер телефону відповів не Геннадій Хлєбінських, а Роман Лук’янов, який заявив, що не має нічого спільного з “Гольпергруп”. Він відмовився відповідати на подальші питання.

На підставі реєстру виявлено, що Лук’янов дійсно не має зв’язку з “Гольпергруп”, але він має зв’язок з Хлєбінським.

До грудня 2022 року Роман Лук’янов був засновником ТОВ “СТК Монтаж Україна”. Наразі засновником цієї компанії є Геннадій Хлєбінських.

Директор фірми “Пантеон” Олексій Буряк відповів на дзвінок, але попросив направити питання письмово на електронну пошту, щоб на них могли відповісти юристи.

Наразі ХАЦ вислав запитання на електронну адресу компанії, але протягом тижня відповіді немає. Якщо надійде відповідь, вона буде додана до публікації.

Оксана Тараненко, контактна особа цих трьох закупівель у Департаменті капітального будівництва ХОВА, відмовилась коментувати ситуацію щодо можливої фальсифікації досвіду робіт ТОВ “СК Пантеон”, зазначивши, що в країні триває війна і дохід фірм може бути невеликим.

Варто зазначити, що, коли факт підробки документів, зокрема подібних договорів, стає відомим під час проведення торгів, замовник може відхилити пропозицію учасника. А коли такий факт стає відомим після підписання угоди, тоді можливо звернення до правоохоронних органів щодо підробки документів.

Харківський медуніверситет без торгів видав підряд фірмі, яка належить заступникові голови ОВА, — ХАЦ

Експерт з координації регіонального напрямку проєкту “Dozorro Transparency International Ukraine”, Анастасія Ференц, наголошує на важливості перевірки документів в рамках закону про закупівлі. Згідно з цим законом, замовник має право звернутися до відповідних державних органів, підприємств, установ і організацій для підтвердження інформації, наданої учасником, відповідно до їх компетенції.

“У разі отримання достовірної інформації про невідповідність переможця процедури закупівлі вимогам кваліфікаційних критеріїв, підставам, установленим частиною першою статті 17 цього Закону, або факту зазначення у тендерній пропозиції будь-якої недостовірної інформації, що є суттєвою при визначенні результатів процедури закупівлі, замовник відхиляє тендерну пропозицію такого учасника”, – зазначає Анастасія Ференц.

Однак, за словами юриста Володимира Рисенка з ХАЦ, повільність поліції у розслідуванні та невеликі покарання за підробку документів фактично спонукають до такої неправомірної поведінки. Він вважає доцільним розглянути необхідність внесення змін як до законодавства про публічні закупівлі, так і до кримінального законодавства для посилення відповідальності та можливості розірвання договору, укладеного на підставі підроблених документів.

Щодо другого підрядника, окрім ТОВ “СК “Пантеон”, є ще одна компанія – ТОВ “СК СТС”, засновниками якої є Андрій Сукесов і Сергій Кудрявцев.

До червня 2023 року Андрій Сукесов був бізнес-партнером Антона Палєя, який наразі обіймає посаду голови Старосалтівської ВЦА.

Сам Антон Палєй заявив, що він давно не є партнером Андрія Сукесова і не має жодного стосунку до ТОВ “СК СТС”. Він також зазначив, що не запросив колишніх бізнес-партнерів брати участь у торгах, і торги були оголошені Департаментом капітального будівництва ХОВА, де можуть брати участь всі бажаючі.

Однак, це не єдиний зв’язок з представниками влади. В тендерній документації ТОВ “СК СТС” додано договір оренди обладнання та будівельної техніки для проведення ремонту. Орендодавцем виявилося ТОВ “Будівельник”, засновниками якого є Михайло Харнам – заступник очільника області, до підпорядкування якого належить Департамент капітального будівництва, що проводив торги.

Питання відбудови на Харківщині є дуже важливим, але в контексті отримання міжнародної допомоги прозорі процеси визначення підрядників є так само важливими, як і покарання учасників торгів, які надають підроблені документи.


Матеріал підготовлений Харківським антикорупційним центром в рамках проєкту: “Дорожня карта відновлення регіонів в Україні: пошук рішень на прикладі трьох областей”, що реалізується за підтримки Міжнародного Фонду “Відродження”.

Комментарии