СБУ ідентифікувала воєнного злочинця рф, який катував українців у Куп’янському районі

Служба безпеки України ідентифікувала російського воєнного злочинця, який викрадав та катував мирних громадян у Куп’янському районі Харківської області.

Про це повідомив речник в Управління СБ України в Харківській області Владислав Абдула.

За даними СБУ, злочинцем виявився 30-річний Богдан Шамшутдінов, поліцейський російського підрозділу «ОМОН «Зырянин» управління росгвардії Республіки Комі рф.

Шамшутдінов особисто брав участь у каральних акціях стосовно мирних мешканців Куп’янського району. Він викрадав людей із застосуванням фізичної сили та погроз вбивством, незаконно ув’язнював їх, бив та катував, примушуючи змінювати проукраїнську позицію, надавати дані про інших проукраїнські налаштованих громадян, військовослужбовців, учасників АТО, правоохоронців.

Одним із таких випадків стало викрадення у березні 2022 року місцевого жителя с. Гряниківка. Шамшутдінов разом з іншими окупантами увірвався до подвір’я чоловіка, побив його прикладом автомата по голові та погрожував розстріляти, якщо той не співпрацюватиме.

Після цього рашисти викрали українця та відвезли до катівні, яка була облаштована у підвалі готелю «Орхідея» в селі Грушівка. У цій катівні викрадені українці утримувалися зв’язаними та з мішками на голові. Вони були позбавлені води, їжі та можливості сходити у туалет.

Колаборантка з Вовчанська, яка обіцяла квартири за співпрацю з рф, отримала 5 років в’язниці

Там Шамшутдінов вимагав від чоловіка зізнатися у співпраці з ЗСУ та «здати» рашистам місця дислокації українських військових.

Під час допитів росгвардієць особисто бив українця металевою трубою, дерев’яною палкою та гумовим поліцейським кийком, роздягаючи його перед кожним допитом до спідньої білизни та зв’язуючи. Щоб завдати чоловіку ще більших страждань, допити проводилися кожної години, з інтервалами, що виключали можливість потерпілого спати.

На підставі зібраних співробітниками СБУ доказів Шамшутдінову повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Оскільки він переховується від правосуддя, тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти нашої держави.

Комментарии