СБУ викрила двох зрадників, які допомогли рф вбити 53 мирних мешканців у селі Гроза на Харківщині (Фото, Відео)

Служба безпеки України, ведучи слідство в оперативному режимі, ідентифікувала осіб, які направили російську ракетну атаку на кафе в селі Гроза на Харківщині 5 жовтня.

Про це повідомив речник Харківського обласного управління Служби безпеки Владислав Абдула.

Зрадниками виявились два місцевих жителі — 30-річний Володимир Мамон та його молодший брат 23-річний Дмитро Мамон, які під час окупації регіону перейшли на сторону російських загарбників.

За це обидвоє отримали посади в окупаційній “поліції внутрішніх справ військово-цивільної адміністрації Харківської області”. Один з них був призначений “водієм конвойної групи”, інший – “інспектором дорожньо-патрульної служби”.

Але, перед визволенням регіону, обидва зрадники втекли до росії разом зі своїми родинами та продовжили працювати на користь країни-агресора.

За вказівкою російських окупантів вони дистанційно почали створювати мережу інформаторів на контрольованій Україні території. Для цього вони залучали до підривної діяльності своїх родичів, сусідів і знайомих з деокупованих міст та селищ Харківської області.

Кількість загиблих у с. Гроза від російського ракетного удару зросла до 53

Під прикриттям неофіційних розмов та листування в месенджерах зрадники отримували від людей інформацію про розташування Збройних Сил та масові заходи на території регіону.

За даними слідства, з початку жовтня цього року обидва фігуранти почали збирати інформацію про заплановане перепоховання загиблого українського захисника в селі Гроза. При цьому вони розуміли, що внаслідок ворожого наступу загинуть мирні мешканці — їхні знайомі з села Гроза, включаючи тих, хто надавав їм інформацію.

Знаючи точну адресу та час проведення мирного заходу, Володимир Мамон передав ці дані російським окупантам.

Отриману інформацію російські загарбники використали для спрямованого удару по селу Гроза за допомогою оперативно-тактичного ракетного комплексу “Іскандер М”.

Унаслідок цієї повітряної атаки загинули 53 мирних жителі, включаючи дитину. Ще шестеро цивільних отримали поранення.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки України склали підозри обом фігурантам за статтею 28 частина 2, статтею 111 частина 2 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб).

Слідчі почали віддавати родичам тіла загиблих у селі Гроза

Крім того, злочинні дії Володимира Мамона додатково кваліфікувалися за статтею 27 частина 5, статтею 28 частина 2, статтею 438 частина 2 Кримінального кодексу України (пособництво у вчиненні порушень законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством, вчиненим за попередньою змовою групою осіб).

Оскільки обидва зловмисники переховуються на території рф, проводяться комплексні заходи для встановлення їхнього місцезнаходження та притягнення до відповідальності.

Розслідування цього випадку здійснюється співробітниками Служби безпеки України в Харківській області за керівництва обласної прокуратури.

Комментарии