СБУ затримала зрадника з Харківщини, який підняв російський прапор над Вовчанськом

Служба безпеки України (СБУ) успішно завершила розслідування справи щодо зрадника, який працював на федеральну службу безпеки рф та приватну російську військову компанію “Вагнер”. Він вчинив низку злочинів на Харківщині, зокрема, підняв прапор рф над Вовчанськом.

Після проведення стабілізаційних заходів у звільненому Вовчанську у вересні 2022 року, співробітники СБУ затримали цього зрадника. За матеріалами, наданими українською спецслужбою, суд призначив йому покарання у вигляді 15 років позбавлення волі.

З’ясувалося, що засуджений — 45-річний кримінальний елемент, відомий під прізвиськом “Чиж”. Після тимчасового захоплення міста, він добровільно вступив у співпрацю з представником ФСБ та командиром російського загону “Вагнер”. Він отримував різні завдання від своїх кураторів.

На їх вказівку зрадник спробував очолити Вовчанський район, організувавши незаконний збір підписів місцевих мешканців за звільнення діючого міського голови. Ці дії були приховані під претензією про “гуманітарну допомогу” з росії.

Затримані “детективи”: СБУ розкрила схему стеження та розголошення особистих даних у Києві

Згодом зрадник підняв російський прапор на флагштоку у центрі міста та активно пропагував подібні пропагандистські акції на своєму Телеграм-каналі, а також коментував їх на прокремлівських телеканалах.

Крім того, “Чиж” брав участь у викраденні представників Вовчанської територіальної громади та збирав хабарі від місцевих фермерів за “використання землі”. Він вимагав до 50 доларів за кожен гектар, з цього 20 доларів за право сіяти та обробляти землю та 30 доларів за можливість збирати врожай. В разі відмови, він загрожував не тільки блокуванням господарської діяльності, а й фізичним насильством.

Засновуючись на зібраних доказах, суд визнав зловмисника винним за частину 2 статті 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Йому було призначено покарання у вигляді 15 років позбавлення волі.

Комментарии