Швейцарські машини допомагають розміновувати Харківщину (Фото)

У Ізюмському та Чугуївському районах Харківської області успішно використовують машини, які надають допомогу у роботі з розміновування. Ці машини є частиною проєкту, який здійснюється Швейцарським фондом протимінної діяльності FSD Ukraine. Машини MV4 та MV10, що використовуються для підготовки ґрунту для розмінування, виготовлені в Хорватії.

Одна з машин, MV4, зараз працює у селі Ізюмського району, яке було окуповане з березня по вересень минулого року. Головна мета цієї машини — очищення місцевості, де розташовані лінії електропередач, щоб забезпечити енергетикам безпечний доступ до електромереж для відновлення електрики місцевим жителям.

Ще одна машина, MV10, працює в Чугуївському районі. У цьому районі залишилися нерозірвані артилерійські та мінометні снаряди, які були використані окупантами під час обстрілів у період з лютого по вересень минулого року, а також протитранспортні міни. MV10 також обстежує територію поблизу ліній електропередачі.

Нічний ракетний обстріл Липців на Харківщині: влучили у приватний сектор, одна ракета впала у полі

У Харківській області наразі працюють шість машин для механічного розмінування. З них дві — MV10 та MV4 — належать Швейцарському фонду протимінної діяльності FSD та використовуються під його керівництвом. Інші машини перебувають у володінні Державної служби з надзвичайних ситуацій та Збройних сил України. Крім того, на Харківщині проводяться перемовини з міжнародними благодійними фондами щодо фінансування виготовлення додаткових машин для розмінування в регіоні.

За словами директора департаменту цивільного захисту Харківської обласної військової адміністрації Івана Сокола, MV10 та MV4 вже працюють у регіоні протягом восьми днів. За цей час вони змогли обстежити 400 метрів місцевості під лінією електропередачі. Машини, які виготовлені на Харківщині та знаходяться на етапі випробування, можуть значно прискорити роботу саперів, збільшивши її ефективність удесятеро.

Хоча робота машин MV відбувається дещо повільно, організація FSD проявила готовність сприяти в розвитку цього процесу. Зокрема, спільно з українськими виробниками планується збільшення кількості вітчизняних машин для розмінування, які є більш ефективними та швидкими від наявних.

Комментарии